Strategia face claritate în noțiunile referitoare la situațiile excepționale, dar și indică direcțiile în care autoritățile urmează să conjuge eforturile pentru a răspunde eficient situațiilor excepționale. Astfel, „situație excepțională cu caracter natural” poate fi secetă, inundație, caniculă, furtună puternică, grindină, ninsoare abundentă, autoincendierea gunoiștilor, cutremurul de pământ, alunecare de teren și altele.
Potrivit ministrului Mediului, Sergiu Lazarencu, strategia va fi pusă în aplicare prin intermediul mai multor programe naționale și vor fi făcute o serie de investiții.
„Prin această strategie vom asigura un răspuns rapid și eficient în situațiile de urgență, dar și o recuperare promptă și sustenabilă în cazul producerii unor fenomene extreme”, a declarat Lazarencu în ședința Guvernului.
- Te-ar putea interesa și: Cum a afectat ciclonul Boris Republica Moldova
Strategia prevede, de exemplu, modernizarea stațiilor de măsurare a nivelului apei, senzori pe râuri și alte ape pentru a detecta riscul de inundații, dezvoltarea sistemelor de monitorizare geologică, a incendiilor de vegetație, monitorizare epidemiologică și alte instrumente.
De asemenea, strategia mai presupune și dezvoltarea infrastructurii de comunicare între structurile implicate în managementul urgențelor și dezastrelor pentru transmiterea operativă a informației și avertizărilor, modernizarea sirenelor. Urmează să fie stabilit un mecanism de înregistrare și evidență a persoanelor care au avut de suferit în urma dezastrelor, inclusiv a celor decedate.
Prim-ministrul Dorin Recean, a declarat că autoritățile trebuie să se aștepte la mai multe fenomene extreme în perioada următoare din cauza schimbărilor climatice.
Pagube materiale de miliare de lei
Între anii 2010-2023, în Republică Moldova au fost înregistrate 1.246 situații excepționale cu caracter natural și o pagubă materială totală de 18,5 miliarde de lei. Ultima secetă declarată situație excepțională a fost în 2022 și care a afectat 30 de raioane, cauzând o pagubă totală de aproape 5 miliarde de lei.
În ultimii 70 de ani, au avut loc zece inundații majore în zona râurilor mari Nistru și Prut, trei din acestea au fost în 2006, 2008 și 2010. Una din cele mai devastatoare inundații, potrivit autorităților, a avut loc în 2010, care a afectat peste 60 de localități din 14 raioane, provocând pagube de 42 milioane de dolari.
Majoritatea situațiilor excepționale cu caracter natural, care s-au produs în perioada 2010-2023, au fost cauzate de fenomenele climatice extreme, și anume: secete, valuri de căldură, ploi torențiale cu grindină și vânt puternic, ninsori și viscol puternic, grindina mare, polei, înghețuri, furtuni puternice cu descărcări electrice.
Situații excepționale cu caracter tehnogen se referă la incendii, contaminarea radioactivă, poluarea chimică a râurilor Nistru și Prut, avarii la nodurile hidrotehnice și barajele rezervoarelor de apă, explozii de proporție la depozitul de muniții din Cobasna, accidente auto și altele.
Cele mai multe situații excepționale cu caracter tehnogen, care s-au produs în perioada 2010-2023, au fost cauzate de accidente auto și avariile la sisteme termice în sezonul rece al anului, dar și avarii la sistemele de alimentare cu apă potabilă a populației.
Vezi și reportajul din satul Plop, Dondușeni, unde locuitorii vor să reabiliteze 4 km din 100 a râului Cubolta, în locul unde e alimentat de 24 de izvoare și prinde iar viață.
Your browser doesn’t support HTML5
Situațiile excepționale cu caracter biologico-social se referă la bolile contagioase ale oamenilor, intoxicări, boli contagioase ale animalelor agricole și altele.
În perioada 2010-2023, în Republica Moldova s-au înregistrate 96 de situații excepționale cu caracter biologico-social, în urma cărora au decedat 20 de persoane, inclusiv 6 copii, iar 1.516 persoane au fost spitalizate. Paguba materială în urma situațiilor excepționale menționate a constituit 35 milioane de lei.
Prin noua strategie, autoritățile planifică să reducă pierderile, inclusiv economice și să crească reziliența la dezastre a sectoarelor cheie ale economiei naționale.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te