Cum poate ajunge R. Moldova „sub umbrela” sistemului american antirachetă de la Deveselu

Baza militară NATO de la Deveselu, județul Olt, România.

Sistemul american antirachetă de la Deveselu (România) poate lua „sub umbrela” sa și spațiul aerian al R. Moldova, însă pentru asta e nevoie să existe „voință politică” și „acorduri necesare pentru schimburi de date”, spune generalul (r), Vitalie Marinuța în podcastul Europei Libere „În esență...”

Dacă autoritățile moldovene ar ajunge la o înțelegere cu partenerii din România și SUA, R. Moldova ar fi scutită și de investiții „costisitoare” pentru achiziționarea de sisteme de monitorizare a spațiului aerian pe care Chișinăul, oricum, nu le va avea vreodată „la nivelul necesar”, spune Vitalie Marinuța.

Ministru al Apărării în perioada 2009-2014, generalul de brigadă în rezervă, Vitalie Marinuța sugerează în podcastul „În esență...” că, deoarece sistemul antirachetă de la Deveselu e doar „de detectare”, capacitățile de nimicire a țintelor aeriene și le-ar putea asuma Ucraina, pentru că ea „e mai aproape.”

La peste doi ani de începutul războiului în Ucraina, pe teritoriul R. Moldova au fost înregistrate cel puțin opt cazuri de cădere a unor rămășițe de rachete și drone, dar și cazuri de violare a spațiului aerian moldovean de către rachete lansate de Rusia către Ucraina. R. Moldova are în dotare tehnică și armament depășit.

Un radar e bine, dar e puțin

Cu referire la radarul de supraveghere aeriană de ultimă generație GM200, achiziționat de R. Moldova la finele anului trecut, Vitalie Marinuța spune că „[...] și un radar e bine, dar nu e suficient.”

Ex-ministrul Apărării menționează că pentru ca să acopere tot spațiul, în R. Moldova ar fi nevoie de cel puțin trei astfel de radare. Generalul în rezervă afirmă că un sistem „de depistare” își pierde din eficiență dacă țara nu are și un sistem de nimicire a țintelor aeriene.

Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a declarat, recent, Europei Libere că autoritățile au de gând să achiziționeze, în 2025, încă un radar și iau în calcul și cumpărarea unui sistem de doborâre a țintelor aeriene.

Cheltuieli prea mari pentru R. Moldova

Generalul în rezervă susține în ediția podcastului în care sunt analizate capacitățile de apărare ale R. Moldova că un sistem de rachete sol-aer „Patriot” costă în jur de 1 miliard de dolari, iar costul unei rachete „Patriot” e de circa 3 milioane de dolari. Marinuța estimează că R. Moldova ar avea nevoie de două-trei baterii „Patriot” și de un sistem de radare de detectare – sisteme costisitoare pe care nu și le poate permite Chișinăul.

În opinia ex-ministrului Apărării, R. Moldova își poate rezolva o parte din problemele de apărare doar devenind membră a NATO.

Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube. Ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în fiecare zi de luni; „Dincolo de Știri”, în fiecare zi de vineri, și „Laboratorul Social” – în fiecare a doua marți, adică o dată la două săptămâni, și podcastul cu informații și analize la zi – „Pe agendă.”