Scriitorul și publicistul Gheorghe Erizanu consideră că judecătorii care au pedepsit, de fapt, alegătorii din Chișinău pentru „ilegalitatea comisă de pretendenții la funcția de primar”, așa cum o califică ei, au făcut un mare deserviciu Republicii Moldova.
Gheorghe Erizanu: „Din informațiile care au apărut în presă, Republica Moldova este a doua țară după Irak, cred, sau Iran, care nu a validat alegerile.”
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Erizanu notează că pastila amară administrată de magistrați ar putea fi acceptată de societate, dacă sistemul judecătoresc ar avea o reputație ireproșabilă.
Gheorghe Erizanu: „Dacă instanțele de judecată ale Republicii Moldova aveau o imagine credibilă pe care și-au construit-o în timp, până acum, și veneau cu această decizie și ne spuneau că îndemnul la vot în ziua alegerilor sau în ziua tăcerii a încălcat legislația, atunci era o situație. În cazul în care instanțele de judecată din Republica Moldova au o imagine care n-a putut fi spălată nici cu cele 26 de milioane de euro din prima tranșă oferite de Uniunea Europeană, nici cu cele trei majorări de salarii concomitente, dintre care ultima cred că a făcut-o președintele Timofti. Până la urmă, tot ce se face, se face într-un cadru uman, adică nu pot judecătorii să fie într-o parte și societatea să fie în alta. Judecătorii au grijă ca această societate să-și poată gospodări viața și treburile.”
Europa Liberă: Și atunci, cine acum trebuie să scoată din impas această situație? Marțienii?
Gheorghe Erizanu: „Dar eu nu văd cum poate fi scoasă din impas această situație. Doar dacă se blochează toate relațiile cu Uniunea Europeană, cu Statele Unite sau cu alte centre de putere, se face frontieră de jur-împrejur la Nistru și la Prut și atunci dictatura se instaurează în sensul clasic al cuvântului, în care nimeni nu iese, nimeni nu crâcnește, după modelul Coreei de Nord.”
Directorul Agenției de presă IPN, Valeriu Vasilică, consideră că lipsa de perspicacitate pe care încearcă să o scoată în față autoritățile nu le scutește de responsabilitate.
Valeriu Vasilică: „Niște autorități au creat o problemă și tot aceste autorități sau alte autorități trebuie să scoată această piatră. Judecătorii ar putea să aibă dreptate, dacă ar demonstra că și ei fac parte din această societate. Am impresia că ei trăiesc, activează, judecă într-o lume paralelă. Și ei o țin pe a lor. Într-o problemă atât de importantă, atât de complicată, cu potențial explozibil de care n-am mai avut.”
Europa Liberă: Printre acei care spun că lucrurile nu stau foarte bine sunt autorități externe, factori decizionali, nu doar comentatori. Aceste apropouri ajută, încurcă, cum credeți?
Valeriu Vasilică: „De fapt, noi suntem la al doilea episod de același fel. Autoritățile externe, cum le ziceți Dvs., au fost categoric împotrivă ca Republica Moldova să adopte sistemul mixt. Acum situația se repetă – este același calapod, aceeași încercare de minte, zic eu, și a societății interne, și a partenerilor externi. A doua oară nu știu dacă ulciorul mai merge. Cum poți să vorbești despre valori democratice, valori europene și să le încalci în același timp? Este din aceeași casetă, din același arsenal, care mie mi se pare periculos, pentru că și judecătorii și poate cei care au stat lângă ei, deasupra lor – dacă au stat – trebuie să vadă că s-a încălcat – eu judec după ceea ce apare în spațiul public – s-a încălcat Constituția.
Noi am avut ieri publicat un material pe ipn.md, în care un autor descrie foarte limpede că s-au încălcat patru prevederi ale hotărârii Curții Constituționale foarte recente, din 2016, privind invalidarea alegerilor. Doar patru circumstanțe în care alegerile pot fi invalidate și ele trebuie să se întrunească toate împreună, nu doar una din ele. Judecătorii ne zic că se bazează pe intima convingere. E un criteriu și acesta, dar încalci legea cu intima convingere. Tare vreau să cred că nu stă cineva în spate, că pur și simplu e vorba de neprofesionalism sau de o ambiție, un egoism, o ambiție de breaslă a judecătorilor, gen uite că vă arătăm și noi vouă ceva, dar toate celelalte circumstanțe indică asupra faptului că nu poate să nu fie o comandă politică.”