Linkuri accesibilitate

CEC a confirmat invalidarea alegerilor din Chișinău (galerie foto)


Protest în faţa Comisiei Electorale Centrale
Protest în faţa Comisiei Electorale Centrale

Putea Comisia Electorală Centrală decide altceva?

Invalidarea scrutinului anticipat din Chişinău, câștigat de Andrei Năstase, invalidare pronunțată de trei instanţe judiciare consecutiv şi criticată de comunitatea internaţională ca fiind un mare regres democratic, este după hotărârea de astăzi a Comisiei Electorale Centrale în vigoare. Putea însă Comisia Electorală Centrală decide altceva?

În partea ce ţine de obligaţia de a lua act de decizia irevocabilă a justiţiei de a invalida scrutinul, autoritatea electorală nu ar fi avut o altă soluţie decât să declare nulitatea exerciţiului electoral. Faptul, însă, că CEC a declarat totodată imposibilă repetarea alegerilor pare discutabilă şi cel puţin doi membri ai comisiei s-au străduit din răsputeri să facă cunoscut publicului acest lucru.

Unul din ei este Ştefan Gurduza:

„Unica soluţie pe care o putem aplica astăzi legal e votarea repetată. Voi citi prevederea legală: dacă alegerile sunt declarate nule, CEC dispune în termen de două săptămâni votarea repetată, pe aceleaşi liste, cu aceiaşi candidaţi şi cu participarea aceloraşi organe electorale.”

Altul e Vladimir Şarban, membru al comisiei electorale care, la fel ca Gurduza, a votat împotrivă:

„Să-ţi asumi o astfel de decizie, în situaţia care este astăzi în stradă, este un risc prea mare pentru CEC. Vacanţa a intervenit nu în ultimul an, dar în penultimul an, aşa că trimiterea la această vacanţă nu este sustenabilă.”

Dar majoritatea din comisie a avut o altă părere, cea care a fost expusă şi în hotărârea adoptată astăzi de CEC:

„Având ca bază hotărârea judecătorească irevocabilă privind invalidarea alegerilor locale noi, Comisia urmează să declare nulitatea alegerilor în cauză. Totodată, în conformitate cu art. 150, al. 2, din Codul electoral, dacă vacanţa funcţiei de primar al localităţii a apărut în ultimul an înainte de expirarea mandatului, alegeri noi pentru funcţia de primar nu se organizează”, a ponunţat astăzi decizia CEC preşedinta instituţiei, Alina Russu, susţinută de alţi patru colegi, printre ei Iurie Ciocan:

„Eu cred judicioasă propunerea dvs. de a stopa aici acest exerciţiu şi de a reveni la problema alegerii primarului în Chişinău în cadrul alegerilor generale din vara anului viitor.”

Declarând inadmisibilă repetarea votului, CEC a invocat o norma legală care vorbeşte despre imposibilitatea exerciţiului electoral cu mai puţin de un an înainte de alegeri. Numai că vacanţa funcţiei de primar de Chişinău a apărut pe 16 februarie, odată cu demisia lui Dorin Chirtoacă, adică nu în ultimul, ci penultimul an înainte de viitoarele alegeri locale generale. CEC spune că s-a raportat la o altă dată, 14 iunie 2015, data ultimelor alegeri ordinare, sugerând că din 14 iunie 2018 nu se mai pot repeta alegerile în Chişinău.

Al doilea articol invocat de CEC se referă la organizarea de alegeri repetate doar de două ori pe an, primăvara şi toamna, sugerându-se că o nouă repetare ar fi imposibilă după scrutinul început pe 19 mai şi încheiat pe 3 iunie.

Cei care îl sprijină pe învingătorul alegerilor nevalidate din Chişinău, Andrei Năstase, au protestat şi astăzi în faţa Comisiei electorale, cerându-i să valideze scrutinul în ciuda hotărârii considerate a fi „influenţate politic” a justiţiei. O demonstraţie mai amplă împotriva a ceea ce susţinătorii opoziţiei numesc „instaurarea dictaturii” a fost anunţată pentru această duminică în centrul Chişinăului. Însuşi Năstase, care crede că, dacă ar fi vrut să repare lucrurile, puterea ar mai avut o modalitate de anulare a deciziei judiciare, prin înaintarea unei cereri de reviziuire a propriei decizii a CSJ, a reiterat astăzi, în faţa camerelor de luat vederi:

„Deciziile nu se iau în instanţele de judecată, nu se iau în cadrul autorităţilor electorale, se iau la sediul partidului democrat.”

După ce s-au văzut taxate mai dur ca niciodată de SUA şi UE pentru invalidarea unui scrutin văzut de aceşti parteneri ca legitim, autorităţile de la Chişinău au sugerat astăzi, prin vocile premierului Filip şi a speakerului Candu, că au de gând să excludă din legislaţie prevederile ce interzic agitaţia electorală în ziua votării, o intenţie ce ar putea avea efecte pe viitor, fără să repare însă situaţia legată de scrutinul curent, câştigat de opoziţie şi invalidat de justiţie, spre protestul vocal al electoratului opoziţie şi al partenerilor din exterior.

XS
SM
MD
LG