„Datele Băncii Naționale arată că, anul trecut, turismul medical a dus țării 50 de milioane de euro, pe când turismul obișnuit - 20 de milioane de euro. Potențialul este foarte mare, dar este valorificat doar în proporție de 5% în acest moment”, a declarat Europei Libere președinta Asociației de Turism Medical din Moldova, Natalia Ciobanu.
Începând cu anul 2000, R. Moldova a început să fie atractivă pentru pacienții din străinătate, pentru serviciile medicale mai ieftine și accesibile decât în țările lor.
„R. Moldova prezintă interes pentru cetățenii străini, pentru serviciile medicale care nu sunt încadrate în polița lor de asigurare în țara lor de origine sau sunt rânduri mari de așteptare”, spune Natalia Ciobanu.
Cele mai căutate tratamente sunt cele stomatologice. Vlad Vasilcov, manager la o clinică dentară privată din Chișinău, explică de ce tratamentele dentare sunt mai ieftine în R. Moldova, chiar dacă materialele utilizate sunt la fel ca cele folosite în alte țări.
„Majoritatea materialelor sunt importate din Europa și alte țări dezvoltate. Sunt toate materiale certificate. Diferența de preț se formează din taxe și din costul manoperei, care este mult mai mic”, susține Vasilcov.
Potrivit lui, dacă în R. Moldova prețul unui implant dentar pornește de la 250 de euro, în Italia acesta costă între 1.000 și 1.500 de euro, în Franța - 2.000 de euro, iar în Marea Britanie între 3.000 și 5.000 de euro.
Your browser doesn’t support HTML5
Majoritatea turiștilor care vin în R. Moldova pentru tratamente sunt anume din aceste țări din Europa de Vest. De curând, au început să vin și pacienți din România.
„În ultima perioadă, avem români care vin la noi pentru intervenții cardiologice, pentru că listele de așteptare în România sunt prea mari, iar problemele cardiace nu suportă amânare”, susține chirurgul intervenționist Marcel Abraș de la Institutul de Cardiologie.
„Noi oferim toate serviciile, dar nu avem o colaborare cu o companie anumită, ca reprezentant în R. Moldova. Ei vin prin recomandare de la alți pacienți care au fost la noi fie moldoveni, fie străini. Oferim, în mare parte, servicii cosmetologice și de chirurgie plastică. Ei vin la noi pentru că prețurile sunt mai mici decât în Europa, cu 25-30 la sută”, spune și Oxana Vîlcu, administratoarea unei clinici private din Chișinău.
Fluxul de pacienți străini, în scădere
Pandemia de Covid-19, războiul din Ucraina și plecarea unor companii aeriene din R. Moldova au dus la scăderea numărului de pacienți de peste hotare.
„De exemplu, pacienții din Franța au renunțat să mai vină în R. Moldova. Ei cred că țara noastră este foarte afectată de conflict. Avem pacienți care au renunțat la bilete și așteaptă ca războiul să se termine. Acum a apărut o altă problemă. Biletele de avion sunt foarte scumpe, comparativ cu alți ani, și zborurile directe sunt mult mai puține”, spune Vlad Vasilcov.
În anul 2022 a fost creată Asociația de Turism Medical din Moldova, care până în acest moment numără 27 de membri, în principal clinici private, care caută să atragă, prin oferte medicale, cât mai mulți străini în R. Moldova.
„Noi suntem prima asociație de turism medical din R. Moldova. Am făcut această asociație ca să avem o statistică, să ne promovăm la nivel internațional, pentru că până acum toți făceau asta pe cont propriu. Aproape toate clinicile private au acest serviciu, dar nu îl utilizează la maximum”, afirmă președinta Asociației de Turism Medical din Moldova, Natalia Ciobanu.
- Te-ar putea interesa și: Medicina pe patru roți, singura șansă pentru copiii din sate de a fi văzuți de stomatolog
La începutul acestui an, Asociația de Turism Medical a devenit membră a Asociației Globale de Turism Medical, din care fac parte 56 de țări.
„În calitate de vicepreședintă a Asociației Globale de Turism Medical, asociația noastră are toate șansele să promoveze serviciile de sănătate din R. Moldova. Ne-am dori să găsim sponsori ca să facem anul acesta un forum internațional. Acum 5 ani, în Ucraina a fost un boom în domeniul fertilizării in vitro, pentru că asociația de turism medical de acolo a fost pe aceeași poziție, iar apoi a devenit președintă”, spune Ciobanu.
Autoritățile din R. Moldova nu au cifre exacte privind numărul turiștilor medicali. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, anul trecut în R. Moldova au ajuns prin intermediul agențiilor de turism 477.000 de persoane, majoritatea cu scopul de odihnă, recreere și agrement.