Linkuri accesibilitate

Biletul de trimitere de la medicul de familie nu mai este obligatoriu 


Persoanele asigurate se vor putea interna în spitalele raionale sau municipale nu doar cu biletul de trimitere de la medicul de familie, dar și de la medicul specialist de profil
Persoanele asigurate se vor putea interna în spitalele raionale sau municipale nu doar cu biletul de trimitere de la medicul de familie, dar și de la medicul specialist de profil

Pacienții cu asigurare nu vor mai avea nevoie de un bilet de trimitere de la medicul de familie pentru a merge la un specialist (ORL, ginecolog, oftalmolog etc.), dar această practică rămâne valabilă. Este una din modificările făcute de Guvern în Programul unic al asigurării obligatorii de asistență medicală.

De asemenea, persoanele asigurate se vor putea interna în spitalele raionale sau municipale nu doar cu biletul de trimitere de la medicul de familie, dar și de la medicul specialist de profil. Este vorba în special de secțiile de chirurgie, traumatologie, oftalmologie, otorinolaringologie și neurologie.

Pacienții cu tumori benigne, și nu doar cei cu tumori maligne vor avea acces la protezări individuale (exoproteze și implanturi mamare) din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală.

În programul de asigurări au mai fost incluse 46 de servicii medicale, printre care tomografia cu emisie de pozitronitomografia computerizată, investigații genetice și de diagnostic. Alte 31 de proceduri învechite au fost excluse din program.

Potrivit autorităților, în acest fel va fi fluidizat fluxul de pacienți și va fi debirocratizat sistemul medical, iar pacienții vor avea acces la mai multe servicii medicale acoperite de polița obligatorie.

  • 16x9 Image

    Silvia Rotaru

    M-am alăturat echipei Europei Libere Moldova în anul 2022 și sunt reporteră pe domeniul sănătate. Scriu despre problemele, schimbările și evoluțiile din sistemul medical, dar și despre drepturile și problemele pacienților. Fac jurnalism din 2010, am lucrat în televiziune și în presa scrisă, după ce am absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG