Cum se va vota în circumscripții uninominale pe 20 octombrie?

Alegerile parlamentare din 24 februarie 2019

Pe lângă scrutinul local, alegătorii din patru circumscripții vor alege din nou deputați în Parlament.

Pe 20 octombrie, alegătorii moldoveni vor fi chemați la urne nu doar pentru alegerea autorităților publice locale, dar și a câtorva deputați noi, în locul celor care au fost aleși în circumscripțiile uninominale pe 24 februarie, dar care au renunțat la mandat, inclusiv prim-ministra Maia Sandu și fostul lider al PD, Vlad Plahotniuc.

Your browser doesn’t support HTML5

Cum se va vota în circumscripții uninominale pe 20 octombrie?



Anulând recent sistemul electoral mixt aplicat la alegerea actualei componențe a legislativului, deputații majorităţii parlamentare au înlăturat câteva piedici pentru alegătorii din diaspora impuse, la părerea lor, intenționat de fosta guvernare democrată. Și asta pentru că alegeri pe circumscripții uninominale oricum se vor desfășura pentru a fi supliniți deputații care și-au depus mandatele din varii motive. Așadar, a fost extinsă lista actelor de identitate cu care se poate vota în secțiile de votare constituite peste hotarele țării, fiind posibilă votarea cu buletinul de identitate şi în baza de pașaport cu termen de valabilitate a expirat. La alegerile parlamentare din februarie alegătorii din diaspora nu au putut vota cu pașaport cu termenul de valabilitate depășit şi nici cu buletinul, chiar dacă la alte alegeri restricția nu fusese aplicată.

Noua condiția a fost impusă chiar dacă legea nu s-a schimbat. Decizia a fost luată de Curtea Constituțională în baza unor argumente contrare celor invocate în 2014 de Curtea Supremă de Justiție, care a constat că nu există dovezi că votarea în baza pașapoartelor expirate ar fi adus vreodată la fraude. În consecinţă, o bună parte din moldovenii plecaţi în străinătate nu şi-au putut exercita dreptul la vot la scrutinul din februarie 2019.


Un alt amendament votat de noua guvernare permite cetăţenilor din diaspora să participe la finanțarea campaniilor electorale desfășurate de concurenţii electorali. Contribuţia maximă e de trei salarii medii lunare pe economie, ceea ce, potrivit experţilor, diminuează riscul unor aranjamente ilicite prin care ar putea fi implicate interese externe în finanțarea campaniilor electorale. Reprezentanţi ai diasporei cereau de ani de zile posibilitatea de a finanţa concurenţii preferaţi, dar fostele guvernări invocau lipsa unui mecanism de verificare a provenienței banilor.

Asociația Promo-LEX a salutat decizia majorității parlamentare spunând că astfel tuturor cetățenilor Republicii Moldova le vor fi asigurate drepturile politice, în speță, dreptul de a contribui financiar la campania electorală. Numai că aceasta măsură nu va fi aplicată la alegerile parlamentare noi din 20 octombrie, a precizat Pavel Postică, director de programe Promo-LEX.

Pavel Postică


„Pentru alegerile parlamentare, de exemplu, în circumscripția 50 la Vest de R. Moldova, unde ei urmează să-şi aleagă reprezentantul lor în Parlament, ei nu vor putea contribui financiar pentru că Parlamentul nu le-a permis acest lucru prin dispoziţii finale şi tranzitorii. Maxim ce ar putea ei să dispună este să voteze inclusiv cu pașapoartele expirate şi cu buletinele de identitate.”

Facilitățile pentru alegători îi vizează doar pe cei care vor vota în circumscripţia la Vest de R. Moldova, pentru că este singura din afara ţării care urmează să delege un deputat în Parlament după ce Maia Sandu, care a câştigat aici, a devenit prim-ministru. Celelalte trei circumscripţii unde vor avea loc alegeri parlamentare noi sunt pe teritoriul R. Moldova. Procesul de votare va decurge similar cu cel din februarie, numai că nu va mai fi posibilă agitaţia electorală în ziua votului.

### Vezi și... ### Dorin Cimil: Întreaga societate e responsabilă de alegeri și nu doar CEC


Guvernul a decis să deschidă 85 de secții de votare în circumscripţia din Europa. Ministerul de Externe a precizat că numărul a fost stabilit în baza propunerilor misiunilor diplomatice și a oficiilor consulare, a datelor oficiale obținute de la autoritățile statelor de reședință privind numărul și repartizarea zonală a cetățenilor din străinătate. Au mai fost luate în calcul și cotele anterioară de participare la vot a cetățenilor de peste hotare.

Asociația Promo-LEX a criticat însă lipsa transparenței în ceea ce privește reflectarea mecanismului de repartizare în baza prevederilor legale a secțiilor de votare. „Nu este clară formula utilizată și cum s-a ajuns anume la această repartiție a secţiilor de votare. De asemenea, nu sunt publicate datele utilizate de Guvern, cum ar fi numărul înregistrărilor prealabile și datele oficiale ale Ministerului de Externe cu privire la cetățenii Republicii Moldova aflați peste hotare”, se spune într-un comunicat al Asociația Promo-LEX.

Joi este ultima zi în care candidaţii pot depune actele pentru a fi înregistraţi în cursă. Peste 40 de cereri în vederea înregistrării grupurilor de inițiativă pentru susținerea candidaților la funcția de deputat au fost depuse în circumscripţiile uninominale. 14 candidaţi au şi fost înregistraţi.