Cumnatul lui Dodon rămâne în arest preventiv în penitenciar

Protest la Chișinău după reținerea fostului președinte, Igor Dodon pe 26 mai 2022.

Curtea de Apel Chișinău a decis pe 1 iunie, că Petru Merineanu, cumnatul fostului președinte socialist Igor Dodon, care a încercat să înghită o chitanță, va rămâne în arest preventiv în Penitenciarul nr. 13.

Avocații lui Merineanu contestaseră plasarea clientului lor în arest preventiv pentru 30 de ani zile, în dosarul în care este vizat și fostul președinte Dodon, dosar denumit generic „kuliok”.

Marti, 31 mai, Curtea de Apel a decis însă că Igor Dodon rămâne în arest preventiv la domiciliu, tot pentru 30 de zile, respingând astfel apelul procurorilor anticorupție care ceruseră ca și fostul președinte să fie închis la Penitenciarul nr.13. Curtea a respins și cererea de recuzare a unuia dintre judecătorii care se ocupă de dosarul Dodon, rudă prin alianță cu fostul lider democrat Vlad Plahotniuc, al cărui caz e legat acum de cel a lui Dodon.

Igor Dodon a fost pus în arest preventiv pe 26 mai, după o serie de percheziții la locuințele sale. El e bănuit că a acceptat finanțarea partidului său de către o organizație criminală (pentru care riscă cel puțin trei ani de închisoare), e bănuit de corupere pasivă, trădare de patrie (care se pedepsește cu cel puțin 12 ani de detenție) și de îmbogățire ilicită (pentru care ar putea face alți până la 7 ani de pușcărie).