Urcă în trepte: astăzi au fost confirmate 171 de cazuri noi, joi - 188, miercuri - 232, marți - 158, luni - 54… Treptele sunt mai mari în cursul săptămânii și mai mici imediat după weekend, pentru că în weekend se prelevează mai puține probe, respectiv se fac mai puține teste. Evoluția curbei depinde de numărul de teste, iar autoritățile sunt criticate că ar face prea puține. Cu toate acestea curba covid-ului urcă. În alte țări, curba a atins platoul și nu mai crește. R. Moldova încă nu este în acel punct. Iar oamenii continuă să moară, în unele zile mai mulți în altele mai puțini. De la începutul luni au muri de COVID-19 164 de oameni, cam 40 pe săptămână.
Conferință după conferință, autoritățile de la Chișinău - și cele medicale, și cele politice - se tot apără împotriva criticilor că, mai întâi, ar fi reacționat prost la epidemie, după care s-ar fi grăbit cu relaxările cu argumentul că Moldova nu ar fi nici mai mult, nici mai puțin afectată ca alte state. Pe de altă parte, un răspuns clar la întrebarea: de ce R. Moldova pare să fi eșuat în a opri extinderea virusului nu a fost formulat până acum de către autorități.
Iată și astăzi, vorbindu-le cetățenilor în tradiționala sa emisiune săptămânală „Preşedintele răspunde”, Igor Dodon a invocat Austria drept exemplu comparabil cu R. Moldova, atunci când vine vorba despre numărul de bolnavi raportat la populație și dinamica de relaxări:
### Vezi și... ### România: Cetățeni în pragul unei crize nervoase„La capitolul numărul de infectați la un milion de cetățeni, noi suntem în rând cu Austria. Și ei au scos toate restricțiile. Nu putem să ținem lumea în casă un an de zile. În afară de faptul că se ruinează statul, economia, dar și oamenii trebuie să iasă din casă.”
Nicolae Furtună, șeful Agenției Naționale de Sănătate Publică, instituția cu rol decisiv în stabilirea tacticilor sanitare de intervenție în criza coronavirus, a pretins și el într-o conferință că cifrele în Moldova - și cele referitoare la rata de îmbolnăviri, și cele privind rata de decese - nu ar fi mai proaste ca în jurul ei, acuzându-i de rea intenție pe cei care o plasează în topuri de proastă gestiune a infecției. Dar tot Furtună a admis astăzi că situația s-ar putea înrăutăți:
„Vreau să combat zvonurile acestea că Moldova se află în top 3, top 10... Moldova se află acolo unde se află, cu o incidență de peste 2 mii de cazuri la un milion de cetățeni, față, de exemplu, 6 mii de cazuri în Luxemburg. În cazul în care rata de contagiozitate coboară sub 1, noi cu siguranță vom înregistra un trend de scădere în iunie. În caz contrar, tendința va depăși o mie de cazuri pe zi – acesta e răspunsul pentru cei care vor cu orice preț repornirea activităților.”
Stela Bivol, directoarea Centrului pentru Politici și Analize în Sănătate, este experta care crede totuși că problema cea mare a Chișinăului în lupta cu epidemia este, în acest moment, nu atât grăbirea relaxării, ci tactica de comunicare a autorităților cu cetățenii despre cum să se comporte în timpul acestei relaxări:
„Problema acuma e faptul că nu avem o strategie clară de comunicare cu populația pentru cea de-a doua etapă. Cât a fost perioadă acută de criză, mesajul a fost foarte consecvent - stați acasă - și toată lumea a înțeles ce are de făcut. Acum mesajele sunt contradictorii, se pune vina pe populație, dar mesajele s-au amestecat cu acțiunile contraproductive ale politicienilor, care vin în contradicție cu ce are de spus agenția națională de sănătate publică, mesaje care vin pe multe canale și care se bat cap în cap.”
### Vezi și... ### Un spaţiu perfect pentru Covid-19Atât autoritățile, cât și cetățenii ar trebui să înțeleagă, mai spune directoarea Centrului pentru Politici și Analize în Sănătate, că o revenire rapidă la viața normală este deocamdată imposibilă și iată de ce:
„Noi nu avem cum să ieșim din situația asta în următoarele luni decât cu restricții, când mai severe, când mai relaxate. Și trebuie de creat în capul oamenilor anume starea asta de nou-normal până se stabilizează lucrurile, apare vaccinul ș.a.m.d. Cumva toți trăiesc cu senzația că o să revenim la normal. Nu, nu o să revenim la normal până nu se micșorează numărul de cazuri sau găsim metode ca să facem eficiente activitățile antiepidemice.”
Cu o rată de 14-19% de teste confirmate înregistrate acum, R. Moldova pare totuși să se fi grăbit mult cu relaxările, întrucât alte state se decid la ele atunci când acest indiciu nu este mai mare de 5%.