Curtea Constituțională a Georgiei respinge sesizările privind fraudarea alegerilor, depuse de președintă și opoziție

Decizia Curții vine pe fondul unor masive proteste de stradă împotriva validării alegerilor.

Judecătorii Curții Constituționale a Georgiei au respins marți, 3 decembrie, sesizările depuse de președinta Salome Zurabișvili și peste 30 de parlamentari ai opoziției, privind fraudarea alegerilor parlamentare din 26 octombrie, câștigate de partidul de guvernământ Visul Georgian.

Președinta Zurabișvili a atacat la Curtea Constituțională rezultatele parlamentarelor pe 19 noiembrie, invocând că în alegeri au fost încălcate principii constituționale precum cele privind secretul votului și sufragiul universal. Șefa statului georgian a cerut anularea rezultatelor alegerilor.

Foștii deputați ai opoziției din legislatura trecută au atacat și ei în această instanță rezultatele alegerilor, sesizările acestora fiind examinate la pachet cu cea a președintei.

Decizia de respingere a sesizărilor a fost luată de șapte din cei nouă judecători ai Curții Constituționale pe 29 noiembrie și publicată marți, 3 decembrie.

La Tbilisi, protestele au continuat pentru a cincea noapte, fiind marcate din nou de ciocniri cu forțele de securitate, care au folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă. Manifestațiile izbucnite în urma deciziei guvernului de a suspenda aderarea la UE până în 2028, s-au extins și în mai multe orașe din țară.

Guvernul georgian a atras o serie de critici din străinătate, cel mai recent din partea NATO, urmare a utilizării de către forțele de ordine a violenței excesive împotriva protestatarilor, fapt ce a provocat un val de indignare în țară și peste hotare.

Autoritățile de la Tbilisi au declarat că 224 de protestatari au fost reținuți, unii fiind acuzați inclusiv de infracțiuni penale. Ministerul de Interne a spus luni, 2 decembrie, că trei polițiști au fost spitalizați, iar alți 113 au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Șefa statului, pro-europeana Salome Zurabișvili, care este de partea protestatarilor, a spus pe X că mulți dintre manifestanții arestați aveau răni la cap și față, iar unele persoane au fost supuse unor bătăi sistematice între momentul arestării și cel al transportului către centrele de detenție.

Premierul Irakli Kobahidze a acuzat că protestele au fost „finanțate din străinătate” și a promis că „nu va exista nicio revoluție în Georgia”. În replică, președinta Zurabișvili, a spus în interviuri acordate presei occidentale, că oamenii „își doresc alegeri libere, nu revoluții”.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te