Curtea de Apel analizează contestația Platformei DA legată de numărul secțiilor de votare pentru alegătorii din regiunea transnistreană

La Curtea de Apel Chișinău continua joi un nou proces privind numărul secțiilor de votare la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie: este examinată de data aceasta cererea Platformei DA de a se reduce de la 41 la 28 numărul secțiilor speciale plănuite pentru alegătorii de pe malul stâng al Nistrului.

Motivul din care Platforma DA a adus în fața instanțelor subiectul secțiilor de votare pentru locuitorii regiunii estice este neîncrederea că acolo poate avea loc un proces electoral corect. Argumentul juridic cu care operează, însă, formațiunea e că CEC nu ar fi respectat criteriile legale când a stabilit mai întâi 44, iar apoi 41 de secții și nu a luat în considerare faptul că la prezidențialele din noiembrie 2020, la unele secții de votare nu s-a prezentat nici un alegător.

Ion Botnarenco, avocatul din instanțe al Platformei DA a explicat Europei Libere: „La scrutinul precedent, CEC a stabilit o serie de secții de votare în anumite locuri unde au participat zero alegători, dar aceleași secții sunt prezente și anul acesta. Păi, dacă Codul Electoral menționează faptul că atunci când se constituie secții pentru cetățenii din stânga Nistrului trebuie să ținem cont de trei criterii, inclusiv câte persoane au participat la ultimele scrutine, iar la ultimul scrutin, la o secție de votare, să zicem, s-au prezentat zero alegători, care este logica ca să fie stabilită aceeași secție de votare și pentru alegerile curente? ”

Platforma DA a anunțat și un protest joi la Curtea de Apel, când vrea să-și prezinte și programul de reforme în justiție.