Curtea Supremă a SUA va decide dacă Trump are dreptul să participe la alegeri

Donald Trump la procesul civil de fraudă al Trump Organization, la Curtea Supremă a statului New York, 6 noiembrie 2023. (foto: REUTERS/Brendan McDermid/Pool)

Curtea Supremă a SUA a acceptat vineri să revizuiască decizia unui tribunal din Colorado de a-i interzice lui Donald Trump să participe la scrutinul primar prezidențial din acest stat. Este un caz crucial care va decide dacă fostul președinte poate candida la alegerile primare din întreaga națiune.

Instanța supremă a țării a stabilit ca dezbaterile să aibă loc la 8 februarie. Cazul ar putea stabili o nouă jurisprudență pe un teritoriu politic pe care nu l-a mai atins de la cazul Bush vs. Gore, după alegerile prezidențiale din 2000. În același timp, nu este clar dacă Curtea Supremă, majoritar conservatoare, chiar are de gând să emită o hotărâre care ar putea să-i interzică fotului președinte înscrierea în cursa primară republicană. Unii experți juridici și-au exprimat îndoiala că instanța ar emite o astfel de hotărâre.

### Vezi și... ### Curtea Supremă din Colorado: Trump este neeligibil pentru Casa Albă

Luna trecută, Curtea Supremă din Colorado a votat cu 4 voturi pentru și 3 împotrivă pentru eliminarea lui Trump de pe buletinul de vot de la alegerile primare republicane din acel stat, considerând că rolul său în atacul din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliu a însemnat implicarea în „insurecție”, ceea ce îl împiedică să mai ocupe funcția de președinte.

Curtea Supremă din Colorado a fost prima instanță care a acceptat argumentul că atitudinea lui Trump în ziua de 6 ianuarie contravine unei prevederi constituționale care interzice persoanelor implicate în insurecții sau care le încurajează să ocupe o funcție pentru că încalcă jurământul față de Constituție.

După această decizie, diferiți oficiali electorali și instanțe judecătorești s-au divizat în privința eligibilității lui Trump.

Curtea Supremă din Michigan și secretarul de stat din California au respins eforturile de a-l descalifica pe Trump de pe buletinele de vot pentru alegerile prezidențiale din 2024 ale statelor respective. Secretarul de stat din Maine a adoptat poziția opusă, excluzându-l pe Trump de pe buletinul de vot al statului New England.

În Curtea Supremă a SUA, formată din nouă membri, sunt câteva fețe familiare lui Trump care a nominalizat trei dintre cei șase judecători conservatori ai curții. Totuși, nu e mai puțin adevărat că instanța a respins în mod categoric încercările lui de a o folosi pentru a anula alegerile prezidențiale din 2020, pe care le-a pierdut în fața președintelui Biden.

Dacă Curtea Supremă nu va lua decizia de a-i interzice prezența de pe buletinul de vot sau măcar de a permite statelor să i-o intezică, Trump pare să se îndrepte cu pași repezi spre o revanșă în 2024 cu Biden.

Constituția SUA. Amendamentul 14, secțiunea 3

Decăderea din funcție
Nicio persoană nu poate fi senator, sau reprezentant în Congres, sau elector al președintelui și vicepreședintelui și nici nu poate deține vreo funcție, civilă sau militară, în cadrul Statelor Unite sau al vreunui stat, dacă, după ce a depus mai înainte un jurământ, în calitate de membru al Congresului sau de funcționar al Statelor Unite, sau de membru al vreunei legislaturi de stat, sau de funcționar executiv sau judiciar al vreunui stat, de a susține Constituția Statelor Unite, s-a angajat în insurecție sau rebeliune împotriva acesteia, sau a oferit ajutor sau susținere dușmanilor acesteia. Dar Congresul poate, prin votul a două treimi din fiecare Cameră, să anuleze această incapacitate.