Curtea Supremă din Rusia a decis etichetarea mișcării LGBT drept „extremistă”

Activiști LGBT iau parte la un protest împotriva amendamentelor la Constituția Rusiei, Moscova, Rusia, 15 iulie 2020

Curtea Supremă a Rusiei a declarat că așa-numita „mișcare socială internațională LGBT” este o „organizație extremistă” și a interzis activitățile acesteia pe teritoriul Federației Ruse. Decizia instanței intră în vigoare imediat, relatează Mediazona.

Sentința a fost decisă într-o ședință desfășurată cu ușile închise. Potrivit Mediazona, cu excepția reprezentanților Ministerului Justiției, nimeni nu a fost admis la ședința care a durat patru ore.

Acțiunea în instanță a fost depusă la 17 noiembrie. Ministerul Justiției din Federația Rusă consideră că activitățile „mișcării” au dezvăluit „diverse semne și manifestări ale unei orientări extremiste, inclusiv incitarea la discordie socială și religioasă”.

### Vezi și... ### Rusia vrea să interzică „mișcarea internațională LGBT”

Pentru participarea la activitățile unei „organizații extremiste”, fondatorul sau liderul acesteia poate primi până la 10 ani de închisoare, iar participanții - până la 6 ani. Cu toate acestea, întrucât în Rusia nu există nicio „mișcare socială LGBT internațională”, nu este clar ce organizații și cum anume va afecta interdicția activitățile acestora.

Un grup de activiști LGBT a anunțat ieri crearea „Mișcării sociale internaționale LGBT” pentru a-și apăra interesele la Curtea Supremă din Rusia. Aceștia își propuseseră să ia parte la proces. „De vreme ce, până acum, organizația pe care Ministerul Justiției intenționează să o recunoască drept extremistă nu a existat, ea a trebuit să fie creată. Nu este prima dată când Ministerul Justiției declară organizații fantomă extremiste: acest lucru s-a întâmplat deja cu Columbine (o presupusă comunitate care ar amenința cu acte teroriste școlile din Rusia, după modelul masacrului de la Columbine, SUA; n. RFE/RL) și AUE (Арестантское уркаганское единство, fantomatica organizație Unitatea criminală a deținuților, n. RFE/RL). Spre deosebire de acestea, multe persoane fac parte, de fapt, din mișcarea LGBT, dar înainte de proces nu exista o organizație internațională", au declarat activiștii într-un comunicat de presă.

La rândul lor, organizațiile pentru drepturile omului din Rusia au cerut Curții Supreme să respingă procesul inițiat de Ministerul Justiției. „Este imposibil să numești un grup de oameni mișcare socială doar pentru că aparțin unui anumit grup social sau pentru că sunt uniți de anumite caracteristici personale. Ar fi la fel de absurd ca și cum, de exemplu, am numi mișcare socială toți pensionarii sau toate persoanele dintr-un anumit grup etnic", au subliniat activiștii pentru drepturile omului.

Trecerea inexistentei „mișcări LGBTQ” pe lista organizațiilor extremiste, mai spun ei, „ar putea duce la criminalizarea drepturilor omului și a activității de activism și la riscul de persecuție pentru apărătorii drepturilor omului, activiștii, jurnaliștii sau persoanele care pur și simplu își exprimă deschis opinia despre LGBT”.

### Vezi și... ### „Nu este loc pentru noi aici!” | Voci LGBT din regiunea Caucazului de Nord din Rusia