Curtea Supremă din Rusia a respins recursul opozantului Aleksei Navalnîi

Aleksei Navalnîi, în aeroportul Șeremetevo, 17 ianuarie 2021

Curtea Supremă din Rusia a respins recursul opozantului Aleksei Navalnîi împotriva deciziei unei instanțe care a înlocuit condamnarea sa condiționată pe una cu executare, la începutul anului trecut, după întoarcerea sa din Germania, unde s-a tratat în urma otrăvirii sale cu un agent neurotoxic.

Aleksei Navalnîi și fratele său Oleg au fost condamnați pentru fraudă și spălare de bani în așa-numitul dosar Yves Rocher, în 2014. Potrivit anchetei, cei doi frați ar fi convins producătorul francez de cosmetice să încheie un contract defavorabil. Ambii resping acuzațiile și spun că dosarul este motivat politic.

### Vezi și... ### Opozantul rus Alexei Navalnîi este laureatul premiului Saharov al Parlamentului European

În 2017, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că statul rus a încălcat dreptul fraților Navalnîi la un proces echitabil și că dosarul lor s-a bazat pe o interpretare „largă și imprevizibilă” a legislației ruse. CEDO nu a răspuns la întrebarea dacă acest caz ar avea legătură cu politica.

Un tribunal rusesc a emis în cazul lui Aleksei Navalnîi o sentință cu suspendare, care a fost înlocuită însă pe una cu executare imediată, după ce la începutul anului trecut el s-a întors la Moscova de la Berlin.

Săptămâna trecută, un tribunal l-a condamnat pe Aleksei Navalnîi la nouă ani de închisoare, într-un alt dosar, după ce l-a găsit vinovat de fraudă și insultarea unui judecător, acuzații respinse de asemenea de opozantul rus și susținătorii săi ca fiind motivate politic.