Opozantul rus Alexei Navalnîi este laureatul premiului Saharov pentru libertatea de conștiință al Parlamentului European, pentru acțiunile sale denunțare a corupției și a limitării libertăților de către regimul președintelui rus Vladimir Putin. Navalnîi a fost ales de europarlamentari dintr-o listă de nominalizări pe care mai figurau o organizație a femeilor din Afganistan și un politician de opoziție din Bolivia aflat în închisoare.
Anunțul a fost făcut pe Twitter de cea mai mare fracțiune din Parlamentul Europen, Partidul European al Poporului, la scurtă vreme după ce decizia fusese confirmată pentru Radio Europa Liberă de două surse oficiale.
Navalnîi, unul din cei mai vocali critici la adresa președintelui Vladimir Putin, a fost arestat în ianuarie la revenirea sa în Rusia din Germania, unde fusese tratat după ce fusese otrăvit cu ceea ce mai multe state occidentale au stabilit că era unagent neurtoxic de tip militar. Navalnîi susține că otrăvirea sa a fost comandată de către Kremlin, dar Moscova neagă această acuzație.
În vârstă de 45 de ani, Aleksei Navalnîi ispășește o condamnare la 2 ani și jumătate de închisoare pentru încălcarea termenilor unei sentințe cu suspendare, condamnare despre care dizidentul rus spune că e motivată politic. Uniunea Europeană a impus sancțiuni Rusiei pentru otrăvirea și apoi închiderea dizidentului rus.
Anul trecut premiul Saharov, numit așa în onoarea dizidentului sovietic Andrei Saharov, a fost acordat opoziției democratice din Belaurs, care a organizat ample manifestații de protest împotriva președintelui Alexandr Lukașenka, după ce acesta s-a declarat învingător în alegerile prezidențiale din august 2020, alegeri despre care opozția spune că au fost trucate.
Între laureații premiului Saharov, în valoare de 50.000 de euro, s-au numărat în trecut președintele sud-african Nelson Mandela, opoziția democratică din Venezuela și activista pakistaneză pentru dreptul la educație Malala Yousafzai.