Autoritățile sanitare moldovene anunță că adeverința de vaccinare eliberată după administrarea celei de-a doua doze de ser corespunde cerințelor certificatului digital al Uniunii Europene privind imunitatea la COVID 19. Responsabili din domeniu precizează că Republica Moldova este în pas cu alte state din afara blocului comunitar care încearcă să adere la certificatul european și că la această etapă „mai sunt anumite nuanțe tehnice privind conexiunea”.
Your browser doesn’t support HTML5
După o perioadă lungă de izolare, cetățenii moldoveni care au decis să se imunizeze se întreabă dacă certificatele de vaccinare emise de autoritățile sanitare vor fi recunoscute în Uniunea Europeană și, prin urmare, le va permite să călătorească liber. Alexei Ceban, medic epidemiolog în cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate publică susține că documentul eliberat după administrarea celor două vaccinuri are toate elementele compatibile cu certificatul digital european, rămâne doar să fie dusă la capăt procedura oficială de echivalare:
„Toată informația care este prezentată în certificatul digital al Uniunii Europene a fost integrată în sistemul informațional sau registrul de vaccinare din care se generează acest certificat. Nu avem divergențe în date, doar că certificatul digital al Uniunii Europene este conectat la un sistem intern al Uniunii, deci acest sistem verifică semnătura electronică a autorității emise de Olanda sau din Belgia. Când vom avea și noi undă verde pentru a ne conecta la acest sistem, sper că acest lucru se va întâmpla foarte curând, vom putea spune cu certitudine că certificatele vor fi identice.”
### Vezi și... ### Cei care au primit prima doză de vaccin în străinătate ar putea avea „inconveniențe” la a doua doză în țarăAlexei Ceban precizează că autoritățile au ținut cont de recomandările internaționale privind elaborarea certificatului de imunizare, astfel încât acesta să corespundă din start cerințelor. Actul conține informații personale, date despre vaccinare și serul administrat- producătorul, seria, inclusiv un QR cod care, la scanare, de asemenea, oferă informații despre titularul certificatului de imunizare. Până la recunoaștere documentelor emise de autoritățile sanitare moldovene, specialistul îndeamnă cetățenii să se informeze minuțios înainte de a planifica călătorii în afara țării:
„Deja multe state recunosc certificatul de vaccinare. Putem spune cu certitudine, de exemplu, Ucraina, putem spune unele state din Uniunea Europeană. De ce spun unele, pentru că această listă se poate modifica în orice clipă, deoarece fiecare stat își pune în aplicare unele măsuri. Și încurajăm toate persoanele ca atunci când pleacă peste hotare să ia legătură cu ambasada ori cu poliția de frontieră sau cu aeroportul unde pleacă, pentru a cunoaște toate cerințele.”
Anterior, Ministerul de externe a precizat pentru Europa Liberă că pentru a facilita circulația cetățenilor moldoveni, diplomația cooperează şi bilateral cu mai multe state pentru a obține recunoaștere reciprocă a certificatelor de vaccinare, demersuri în acest sens fiind înaintate ministerelor afacerilor externe ale României, Turciei, Cehiei, Greciei, Poloniei, Estoniei, Letoniei și Lituaniei.
### Vezi și... ### Ungaria și R. Moldova au încheiat un acord prin care recunosc reciproc certificatele de vaccinare anti-CovidMedicul epidemiolog, Alexei Ceban precizează că Uniunea Europeană încă nu recunoaște certificatele de vaccinare cu un alt tip de vaccin decât cele care au fost autorizate de către Agenția Europeană a Medicamentului sau Organizația Mondială a Sănătății, cum este serul Sputnik-V.
Specialistul sugerează că certificatul de vaccinare trebuie privit întâi de toate ca necesitate pentru prevenirea răspândirii virusului. El a făcut un nou apel la imunizare, în contextul în care se înmulțesc cazurile de infectare cu noua tulpină indiană a virusului Covid-19 la nivel global, inclusiv în țările vecine, România și Ucraina:
„Totul ce am făcut noi până acum, mască, dezinfectant, păstrarea distanței sociale a avut un impact mai mic asupra răspândirii virusului și aceasta a asigurat doar o atenuare, adică să nu avem un impact major la un moment dat. Totuși nu putem asigura sustenabilitatea acestor măsuri, asta este problema cea mai mare. Vaccinarea asigură acest scut, persoana nici nu poate să se infecteze și reduce drastic șansa de a transmite cuiva virusul.”
Autoritățile sanitare încurajează insistent imunizarea, dar precizează că certificatul de vaccinare nu este un pașaport și nu se dorește interzicerea mobilității persoanelor. Deocamdată, acesta se eliberează în formă tipărită, tuturor cetățenilor care primesc serul, inclusiv celor din stânga Nistrului, urmând ca în scurt timp să fie accesibilă și varianta digitală.