Chiar și după ce amenințările rusești au devenit realitate în Ucraina, majoritatea oamenilor speră într-o revenire rapidă la calm și pace. Țările vecine cu Ucraina, inclusiv Moldova, sunt însă nevoite să ia în calcul și varianta unui conflict mai lung, soldat cu mulți refugiați. Dar cât de pregătiți ar fi moldovenii să-i primească?
Your browser doesn’t support HTML5
Până la ora 16.00, circa 8.000 de cetățeni au intrat în R. Moldova dinspre Ucraina, dintre care 4.200 de cetățeni ucraineni, anunță Ministerul de Interne. Cei mai mulți dintre cei care vin în R. Moldova, a declarat ministra de interne, Ana Revenco, spun că vin la rude, că se pot acomoda pe cont propriu sau că vor merge spre țări ale Uniunii Europene.
### Vezi și... ### Rusia a invadat Ucraina | 392 bombardamente. 137 de persoane ucise, 316 răniți.Ministerul de Interne a creat două centre de triere, la Palanca și Ocnița, cele mai aglomerate puncte de trecere a frontierei, unde va fi oferită asistență refugiaților din Ucraina care fug din calea războiului. Aceste centre vor dispune de condiții de cazare pentru un termen de 72 ore, se mai arată în comunicatul MAI.
„Totul depinde de cum vor evolua lucrurile în Ucraina”
Prim-ministra Natalia Gavrilița spune că R. Moldova poate primi mii de refugiați din Ucraina. Șefa guvernului a făcut apel la calm și a spus că acum provocarea cea mai mare ține de fluxul de migranți. „Noi avem anumite clădiri, anumite instituții care sunt pregătite pentru a primi refugiații, deci totul depinde de cum vor evolua lucrurile în Ucraina. În dependență de fluxurile pe care le vom vedea, treptat putem crește capacitatea. La moment putem primi câteva mii de refugiați. Dacă va trebui să primim mai mulți, atunci vom crește această capacitate și în special vom discuta cu partenerii noștri pentru ca aceste fluxuri cu refugiați să fie orientate și spre alte țări”.
Toate instituțiile statului funcționează în stare de alertă, au spus autoritățile. Cinci avioane ce zburau spre Kiev au aterizat de urgență dimineața la Chișinău. Iar președinta Maia Sandu a dat asigurări că R. Molodva are grijă de acești pasageri.
Flux intens de refugiați a fost observat azi la mai multe puncte de trecerea frontierei de stat, inclusiv la Otaci, raionul Ocnița, din extremitatea nordică a R. Moldova. Primarul Dmitri Zavroțchi, povestește că zgomotul bombardamentelor din zori zilei asupra orașelor ucrainene s-au auzit până la Otaci. Etnic ucrainean, alesul local spune că este preocupat de situația din regiune.
„La noi se observă creșterea fluxului dinspre Ucraina, anume cu mașinile. Sunt unele cazuri când unii au aici locuințe, au multe rude, vin la rude, vin pentru o perioadă la noi. Deocamdată nimeni cu solicită loc de cazare, niciun fel de ajutor, sunt pe cont propriu cei care traversează. Nimeni din autorități nu ne-au contactat și nu a fost convocată comisia de situație excepțională la nivel raional”.
Your browser doesn’t support HTML5
Ministra de interne, Ana Revenco, a afirmat că situația din Ucraina „îngrijorează absolut pe toți, dar că astăzi nu sunt înregistrate informații despre un pericol iminent” în cazul R. Moldova. Atât Revenco, cât și prim-ministra Natalia Gavrilița au făcut apel la calm, au îndemnat cetățenii să se informeze din surse oficiale, să evite informațiile neverificate și distribuirea acestora, precum și să respecte indicațiile ce urmează să parvină din partea Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale.