La ședința de luni, 26 decembrie, procurorul Petru Iarmaliuc a adus un proiector. El intenționa să prezinte probe video din dosarul penal în care Igor Dodon este acuzat de corupție pasivă. Este vorba despre imagini filmate în timpul întâlnirii ex-președintelui cu fostul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, din vara anului 2019. Între altele, în înregistrarea apărută în spațiul public se vede cum Plahotniuc i-a dat lui Dodon o pungă de culoare neagră.
În debutul ședinței, procurorul i-a înmânat lui Igor Dodon și avocatului acestuia, Ion Vîzdoaga, un document în care a explicat acuzațiile. La audierea precedentă, care a avut loc pe 9 decembrie, avocații lui Dodon ceruseră clarificări suplimentare. Acum, după ce a primit documentul, Vîzdoaga a spus că are nevoie de timp pentru a-l studia și pentru a-i explica lui Dodon argumentele procurorului. Prin urmare, avocatul a cerut amânarea ședinței de judecată.
### Vezi și... ### „Igor, spune-i lui Plahotniuc că-l aștept”. Cum a apărut Putin în dosarul lui DodonÎn plus, el a insistat ca alți doi avocați ai fostului președinte să fie prezenți la vizionarea videoclipului. Este vorba de Petru Bălan și Nicolae Posturusu, care au lipsit la ședință. Și Dodon a subliniat că înregistrarea video este „principala dovadă în acest caz”, de aceea toți avocații săi ar trebui să participe la vizionare.
Judecătorii au sugerat că imaginile video ar putea fi proiectate, mai ales că „procurorul a adus echipamentul”, după cum a remarcat Vladimir Timofti, președintele completului de judecată. Ion Vîzdoaga a spus, însă, că probele video ar trebui să fie prezentate în instanță de către un expert, nu de un procuror. „Apărarea creează obstacole”, a reclamat procurorul Petru Iarmaliuc. Judecătorii au decis să amâne ședința.
La ieșirea din sediul CSJ, Igor Dodon a fost întâmpinat de simpatizanți, care au început să scandeze: „Dodon, președinte”. „Am fost”, a răspuns Dodon. El le-a mulțumit tuturor celor adunați, menționând că 2022 „a fost un an dificil”.
### Vezi și... ### De ce a fost eliberat Dodon din arest la domiciliu? Argumentele judecătorilor CSJ„Anul acesta fost greu, pentru mine personal și pentru echipa noastră, dar am rămas împreună, în ciuda unor neplăceri în cadrul partidului. Cineva vrea să plece, altcineva nu vrea. S-au deschis dosare penale împotriva multor colegi, dar am rezistat la orice”, a spus Dodon. El le-a cerut membrilor PSRM să „rămână împreună”. „Dacă nu rămânem uniți, vom fi zdrobiți. Ei abia așteaptă să începem să ne certăm”, a declarat Dodon.
El nu a exclus posibilitatea de a reveni la conducerea PSRM: „Spuneți-i lui Vlad să nu-și facă griji dacă o să decid să mă întorc sau nu. Dacă vom hotărî că încă nu e timpul, așa va fi. Va trebui să luăm o decizie spre binele echipei, pentru ca partidul să meargă mai departe”. Cel mai probabil, Dodon s-a referit la secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea.
Igor Dodon și-a suspendat calitatea de președinte al PSRM atunci când a devenit șef al statului. Oficial, el părăsit conducerea formațiunii în decembrie 2021, după 10 ani în care a fost în funcție, atunci când congresul PSRM a votat un nou statut și l-a ales drept președinte de onoare. În prezent, PSRM este condus de un organ colectiv - comitetul executiv, în care intră cinci persoane.