Fostul președinte a vorbit în marginea audierilor sale la Curtea Supremă de Justiție, unde este judecat sub acuzații de corupție și trădare de țară într-un proces despre care spune că ar fi fabricat de puterea politică pro-europeană.
„Ceea ce se întâmplă între Rusia și Ucraina e problema lor. Sunt două popoare frățești pentru noi, cu care trebuie să avem relații bune. Și ei o să se clarifice între ei”, a spus Dodon, răspunzând unei întrebări a Europei Libere.
Ceva mai devreme, fostul președinte pro-rus declarase postului Publika TV că el „condamnă” întreruperea alimentării cu energiei electrică a Republicii Moldova.
„Este foarte tragic pentru noi. Din cauza acestor bombardamente ale Federației Ruse spre Ucraina, noi am rămas fără energie electrică şi eu cred că asta este foarte grav”, a spus Igor Dodon, abordat de un reporter de la Publika TV pe culoarele judecătoriei.
Igor Dodon a fost luat prin surprindere, iar apoi a încercat să dreagă busuiocul.Igor Boțan
În precizările ulterioare, mai ample, fostul președinte a spus că „atacurile cu rachete” în Ucraina sunt „o problemă” pentru că „noi am rămas fără lumină” și a cerut guvernării să găsească o „soluție tehnică urgentă” ca atunci când se stinge lumina la Odessa, să nu se stingă și la Chișinău.
Dar politicianul pro-rus a mai spus că a condamna agresiunea Rusiei contra Ucrainei ar însemna să-și încalce poziția de până acum: „Aș vrea să înțelegeți un lucru: eu întotdeauna sunt consecvent. Eu nu-mi schimb opinia și poziția indiferent de ceea ce se întâmplă, indiferent de presiuni în presă ș.a.m.d. Doi - eu niciodată nu am condamnat agresiunea cuiva”, a spus Dodon.
Pentru analistul Igor Boțan, fostul președinte a „fost luat prin surprindere” de întrebările jurnaliștilor despre deconectările de curent, iar când a înțeles că a condamnat bombardamentele rusești „a încercat să dreagă busuiocul”.
„Pe 18 martie 2014, după ce Rusia a anexat Crimeea, Igor Dodon a dat un interviu în emisiunea Alb și Negru a portalului Unimedia, în care a salutat anexarea peninsulei ucrainene și a invitat Rusia să ajute R. Moldova să-și recupereze teritoriile istorice. De aceea, nu putem vorbi despre consecvență în cazul lui Dodon”, a mai spus Boțan.
Bombardamentele rusești asupra infrastructurii energetice din sudul Ucrainei au dus la întreruperi de curent în R. Moldova, pe 15 și 23 noiembrie. Potrivit autorităților, acest lucru se întâmplă pentru că sistemele energetice ale celor două țări vecine sunt interconectate.
De la 1 noiembrie, R. Moldova importă din România cea mai mare parte din necesarul de energie electrică pentru malul drept al Nistrului (circa 80%). Este folosită singura linie de înaltă tensiune disponibilă, linia de 400 de kilovolți Isaccea – Vulcănești – Cuciurgan, care trece prin sudul Ucrainei și prin regiunea transnistreană.