Aproape un sfert din benzinăriile din Ungaria – și cele de pe autostrăzi nu sunt o excepție – nu au pentru moment carburanți, mai ales benzină standard 95 . Este o penurie temporară, provocată în mare parte de politica guvernului Orbán de a plafona drastic prețul carburanților, pentru consumatorii interni, relatează portalul independent de știri Telex din Ungaria. Benzinăriile din Budapesta sunt afectate la fel de mult ca acelea din provincii.
Your browser doesn’t support HTML5
Prețuri „interne”, prețuri „pentru străini”
Marți, 29 noiembrie, benzinăriile MOL nu aveau nici o certitudine că vor primi din nou benzina ieftină de 95 octani care se vinde – numai pentru consumatorii privați interni - cu 1,17 euro (480 HUF) pe litru. Se mai găsea doar benzină premium Evo 100 cu 1,71 EUR (699 HUF) pe litru, dar și aceasta în cantități mici.
Spre comparație: un moldovean care călătorește cu mașina de la Chișinău, la Viena, în Austria, trecând prin România și Ungaria, pleacă de la un preț de 1,23 EURO/pe litru (cca 24,74 lei), plătește în România cca 1,46 EURO (cca28,36 lei), și ajunge în Austria, unde benzina standard costa 1,56 EURO pe litru (cca 31,37 lei), un preț similar cu cel pe care l-ar plăti orice nerezident și în Ungaria, dacă benzinăriile au carburanți.
Penuria de carburanți s-a înrăutățit recent după ce concernul MOL a anunțat, pe 17 noiembrie, că nu va mai alimenta temporar benzinăriile mici, independente, pentru a garanta aprovizionarea propriilor benzinării din Ungaria dar și din străinătate.
Prețul la benzină și motorină pentru consumatorii interni (rezidenți cu vehicule înregistrate în Ungaria) este plafonat de anul trecut, dar deja în iulie costurile pentru guvern crescuseră atât de mult – pe fundalul războiului din Ucraina provocat de invazia rusă – încât s-a limitat accesul la carburanții cu prețuri subvenționate la vehiculele private, vehiculele agricole și taxiuri. Au fost excluse autoturismele de serviciu.
Guvernul a majorat totodată taxa specială pe profit impusă principalului producător de combustibili fosili, concernul MOL, de la 25% la 40%, pe timpul verii.
Piața internă, subvenționată, nu mai este atractivă
Prețul carburanților a fost plafonat încă de anul trecut, an pre-electoral pentru partidul de guvernământ FIDESZ și premierul Viktor Orban, cu care compania MOL este în „relații foarte strânse”, chiar dacă este o companie privată, listată la bursă, spune Europei Libere jurnalistul Bálint Szalai, de la redacția ungară a Europei Libere.
Atât timp cât guvernul „asigura compania cu petrol ieftin din Rusia”, MOL a livrat fără probleme la prețurile plafonate, obținând în același timp și unele din cele mai mari profituri din istoria sa. În aceste condiții, au dispărut importatorii străini de carburanți, piața ungară devenind aproape autarhică.
### Vezi și... ### UE: Sancțiunile împotriva Rusiei funcționează, chiar dacă lovesc și economiile europeneLa începutul lunii decembrie intră în vigoarea embargoul UE pe importul de țiței rusesc, cu anumite excepții, iar Gazprom și-a redus oricum drastic livrările spre Europa.
„Acum [cei de la compania MOL ]nu mai sunt dispuși să piardă. Importă tot ce pot din Rusia, tot ce le vinde Rusia, dar și exportă în Croația, în Bosnia, în Polonia, în Cehia și România, în țări unde prețurile nu sunt plafonate”, mai spune Bálint Szalai.
Într-o declarație pentru portalul TELEX, MOL a precizat la începutul săptămânii că „în ultimele luni, am alimentat într-o oarecare măsură” aproximativ 1.700 din cele 2.000 de benzinării din Ungaria. În jur de 500 aparțin concernului MOL, precizează Reuters, dar acest număr ar putea crește semnificativ, adaugă jurnalistul Bálint Szalai.
„În baza stării de urgență, decretată în Ungaria, benzinăriile sunt obligate să rămână deschise și să vândă la prețul plafonat. Dacă refuză sau dacă nu vând carburanți mai mult timp, de exemplu, pentru că nu sunt alimentate, atunci statul le poate retrage licențele. Iar MOL ar fi singura companie interesată să preia aceste benzinării independente de la stat”, mai spune jurnalistul de la Budapesta.
Pe de altă parte, precizează Bálint, pentru MOL nu este rentabil să furnizeze carburanți benzinăriilor independente, numai pentru ca acestea să poată deservi clienții străini, care nu beneficiază de prețurile subvenționate: numărul lor este mic, vânzările nesemnificative.
### Vezi și... ### Orban cere ridicarea totală a sancțiunilor impuse Rusiei