Linkuri accesibilitate

Orban cere ridicarea totală a sancțiunilor impuse Rusiei


Premierul ungar Viktor Orban decorat de președintele Serbiei, Alexandr Vučić, Belgrad, 16 septembrie 2022.
Premierul ungar Viktor Orban decorat de președintele Serbiei, Alexandr Vučić, Belgrad, 16 septembrie 2022.

Premierul populist de dreapta al Ungariei, Viktor Orban, a declarat la o ședință a partidului său de guvernământ Fidesz că sancțiunile împotriva Rusiei impuse de Uniunea Europeană ar trebui ridicate, a informat cotidianul pro-guvernamental Magyar Nemzet.

Orban a făcut aceste observații la o ședință cu ușile închise, pe 21 septembrie.

Viktor Orban, singurul lider al UE care menține relații calde cu președintele rus Vladimir Putin, este un critic dur al sancțiunilor europene împotriva Moscovei, impuse ca urmare a invaziei neprovocate a Rusiei în Ucraina.

Potrivit ziarului Magyar Nemzet, Orban a susținut, fără a aduce argumente, că sancțiunile UE au condus la creșterea prețurilor la gaze și a inflației.

El a susținut că, dacă sancțiunile ar fi ridicate, prețul gazelor ar scădea imediat cu 50%, iar inflația ar urma același curs.

Ziarul l-a citat pe Orban spunând că, fără sancțiuni, Europa ar putea evita recesiune care se profilează, reiterând poziția sa anterioară, că sancțiunile au afectat mai mult Europa, decât Rusia.

Pe pagina sa de Facebook, Orban a postat de la întâlnirea partidului: „Sancțiunile de la Bruxelles au împins Europa într-o criză energetică”.

În iulie, Orban a spus că UE „s-a împușcat singură în picior” , impunând sancțiuni economice Rusiei, sancțiuni care acum riscă să distrugă economia europeană.

Orban, reales pentru al patrulea mandat consecutiv în aprilie, a avut multe ciocniri cu Uniunea Europeană pe probleme precum independența justiției, achizițiile publice, drepturile LGBTQ+ și libertățile media, academice și religioase.

Pe 18 septembrie, Comisia Europeană a cerut ca finanțarea Ungariei să fie redusă cu 7,5 miliarde de euro, pentru că Budapesta nu luptă suficient cu corupția.

Săptămâna trecută, Parlamentul European a aprobat o rezoluție în care se spunea că Ungaria nu mai este o „democrație deplină”. În replică, Fidesz a acuzat Parlamentul că „ataca din nou Ungaria”.

Live Briefing | Război în Ucraina

Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.

XS
SM
MD
LG