Datele privind transplanturile de organe și țesuturi se vor conține într-un sistem informațional

Implementarea proiectului va costa în jur de 1,36 milioane de lei.

R. Moldova va avea un sistem informațional de transplant, care va conține date despre activitatea de donare, prelevare și transplant de organe, țesuturi sau celule umane. Proiectul a fost aprobat de Guvern în ședința din 9 octombrie.

Sistemul Informațional Transplant (SIT) este destinat prestatorilor de servicii medicale și băncilor de țesuturi și/sau de celule autorizate pentru desfășurarea activităților de donare, prelevare și transplant de organe, țesuturi sau celule umane.

Printre principalele prevederi ale proiectului sunt evidența fișierelor medicale ale donatorilor, formarea registrelor donatorilor și primitorilor din Republica Moldova și crearea modulului de biovigilență pentru raportarea, investigarea, înregistrarea şi transmiterea informațiilor despre evenimentele şi reacțiile adverse grave care pot influența calitatea şi siguranța organelor, țesuturilor şi celulelor umane utilizate la om, spun autoritățile.

Datele obținute vor fi folosite și la alcătuirea statisticilor din domeniu, precum și la formarea resurselor informaționale de stat privind starea sănătății populației.

După ce va fi funcțional, SIT va conține o serie de registre:

  • Registrul Național Renal;
  • Registrul Donatorilor de organe și țesuturi;
  • Registrul Primitorilor de organe și țesuturi;
  • Registrul Donatorilor de celule reproductive;
  • Registrul Primitorilor de celule reproductive;

SIT va fi gestionat de Ministerul Sănătății, iar Agenția de Transplant va asigura crearea, mentenanța și monitorizarea exploatării eficiente a acestuia.

Autoritățile estimează că implementarea proiectului va costa în jur de 1,36 milioane de lei.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te