Pe site-ul jurnaliștii.ro, sunt preluate de pe agenții de presă și publicații din Rusia și Republica Moldova alegațiile șefului Serviciului de Informații Externe al Rusiei, Serghei Narîșkin, că Statele Unite se amestecă în alegerile din Moldova planificând o revoluție „portocalie” în cazul în care Igor Dodon va câștiga al doilea mandat de președinte. Narîșkin mai susține și că diplomații americani la Chișinău ar îndemna forțele de ordine din Moldova să nu intervină în cazul unor manifestații de protest, ci „să treacă de partea poporului”.
Scandal în toată regula între PNL și USRPLUS după alegerea, în funcția de președinte al Consiliului legislativ, a lui Florin Iordache, PSD, autorul celebrei ordonanțe 13, care a adus în stradă în 2017 cele mai ample manifestații de protest din ultimii 30 de ani. Cele două partide se acuză reciproc că l-ar fi susținut pe Iordache și nu pe Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale, propus în funcție de PNL.
Le e frică de noi și acum și-au dat arama pe față
Site-ul digi24 scrie că liberalii amenință că vor discuta dacă mai fac sau nu o coaliție cu USRPLUS după alegerile parlamentare. Reprezentanți ai USRPLUS îi fac „mincinoși” pe liberali: „Le e frică de noi și acum și-au dat arama pe față. (...) Am fost 21 de colegi și am votat Zegrean”, a declarat deputatul Ionuț Moșteanu. Articolul mai spune că aceste dispute sunt bine întreținute de social-democrați, care au tot interesul ca liberalii să nu aibă majoritate în Parlament, chiar dacă vor câștiga legislativele. Teoria lor este că Florin Iordache e apropiat de parlamentari din ambele partide și așa se explică de ce a obținut voturi din ambele părți, pe lângă cele ale PSD.
Există însă o discuție aflată abia la început despre valabilitatea votului de ieri. USRPLUS, pe de o parte, și Augustin Zegrean, pe de alta spun, că vor sesiza Curtea Constituțională. Potrivit lui Zegrean, votul a fost nul, pentru că nu s-a dat cu majoritatea tuturor parlamentarilor, ci cu majoritatea celor prezenți. G4Media se referă la acest aspect. Jurnaliștii de aici spun că USR a propus ieri boicotarea votului, dar liberalii nu au fost de acord, susținând că au o prezență de 133. În realitate, ar fi fost cel mult 40.
PSD... își asigură pârghiile de hărțuire continuă a guvernării peneliste
Ioana Ene-Dogioiu scrie pe spotmedia.ro că, de acum înainte, PSD va face orice dorește. A dovedit că poate. Florin Iordache a primit această sinecură, plătită cu 112.000 de lei pe lună și cu funcție pe viață, doar ca să fie scos de pe listele de parlamentari. Așadar, Marcel Ciolacu, lider al PSD, a obținut un câștig cvadruplu: „a scăpat de Iordache fără scandal; a transmis partidului un mesaj că nimeni nu este lăsat în urmă indiferent de schimbările de viziune; a transmis din nou un puternic mesaj de blat cu Opoziția, unul care, cum spuneam, încaieră susținătorii PNL și USR; și-a plantat un om într-o poziție din care poate crea dificultăți de imagine viitoarei guvernări”. Ioana Ene nu crede că PSD vrea să guverneze după alegeri, ci își asigură pârghiile de hărțuire continuă a guvernării peneliste sau cum va fi ea, pentru ca în 2024 să revină în forță.
În revista 22, Cristian Câmpeanu se întreabă ce se întreabă și mulți alegători: ce vrea, de fapt, acest USRPLUS? Răspunsul deocamdată nu e clar. Tot ce se vede sunt certurile, proiecte solide mai deloc. Sau, dacă sunt (cum este scorul de 20% la parlamentare), ele sunt mai degrabă simple vorbe.