S-au împlinit 25 de ani de la primii voluntari americani din Corpul Păcii, care au venit in R. Moldova. În cadrul acestui program, peste 1500 de cetățeni americani au activat in comunitățile moldovene în calitate de voluntari timp de un sfert de veac. Cum au sărbătorit astăzi, aflăm din reportajul Tamarei Grejdeanu:
Your browser doesn’t support HTML5
„De la început se uitau la mine de parcă ar întreba: De ce ne ajuți? Mai târziu, când terminam lucrul, eu beam din vinul lor și gustam din brânză și așa am devenit prieteni.”
Aceste impresii le-am auzit de la John Subic, care este originar din statul din Texas. De un an își petrece timpul alături de elevii din gimnaziul din satul Gotești, Cantemir, pe care îi învață engleza. Moldova este prima sa destinație în calitate de voluntar și deși se consideră începător spune că a reușit să câștige cu ușurință încrederea sătenilor, pentru că întotdeauna este gata să le dea o mănă de ajutor. Ce și-ar dori să schimbe în anul cât i-a mai rămas să stea în Moldova? Unele stereotipuri de gen și să fie în continuare util pentru comunitate, spune el:
Părinții sunt interesați și curioși să afle dacă pot ajuta copii să învețe mai bine engleza la școală. Oamenii pe care îi întâlnesc zilnic sunt foarte prietenoși. Ceea ce am observat aici este că oamenii evită schimbările care i-ar scoate din zona de confort. Fetele bunăoară văd destul de restrâns posibilitățile lor, dar nu este așa, ele pot să facă ce vor, nu este o regulă că trebuie să stea acasă. Pot merge la universitate să studieze tehnologii și să facă ce doresc.”
John este unul din cei peste 50 de voluntari ai Corpului Păcii care lucrează momentan în satele și orașele moldovene. Azi au fost amintite numele a zeci de cetățeni americani care au muncit în folosul comunităților de aici fără să fie remunerați, din 1993 încoace.
Sărbătoarea celor 25 de ani de implicare a cuprins zeci de mesaje de mulțumire și recunoștință pentru voluntarii care în toți acești ani au predat engleză, au promovat un mod sănătos de viață, au lucrat alături de primării și ONG-urile locale sau au oferit suport micilor antreprenori.
Directoarea Corpului Păcii în Moldova, Tracey Hebert-Seck:
„Mi-au dat lacrimile atunci când am vizitat localitățile în care voluntarii noștri, alături de tineri și localnici, trăiesc și conlucrează împreună, mișcând lucrurile înainte. Biroul nostru nostru primește numeroase scrisori din Moldova cu mulțumiri pentru Corpul Păcii, pentru că a adus voluntarii în comunitate și în viețile lor. Le mulțumesc tuturor partenerilor moldoveni, familiilor și prietenilor, pentru că v-ați deschis inimile și casele pentru noi în ultimii 25 de ani.”
Și ambasadorul Statelor Unite la Chișinău, James Pettit:
„Sunt foarte mândru de realizările Corpului Păcii, avem mai multe de sute de voluntari americani aici, care lucrează peste tot. Eu cred că acest fel de legătură între Republica Moldova și SUA, este o legătură foarte strânsă și foarte importantă.”
Anne Reed a venit în Moldova acum doi și misiunea ei de voluntariat se încheie curând. Sper să revină într-o la Căușeni, orașul care i-a fost gazdă și unde, crede ea, a reușit să-i facă pe mulți să-și asume riscuri, să nu fie indiferenți și să se implice fără teamă de eșec:
„Am venit cu atâtea idei noi și diferite, ca dansul african, lecții de engleză cu note de muzică hip-hop și la început comunitatea era nedumerită, se întrebau ce fac eu. Acum am mame cu copii care dansează împreună în stil african. Oamenii muncesc din greu, dar sunt foarte sceptici față de lucrurile pe care nu le cunosc. Dar acum, comunitatea mea îmbrățișează orice, sunt foarte deschiși.”
Mulți dintre voluntarii Corpului Păcii vorbesc despre un avantaj reciproc. Dacă ei au în vedere întâi de toate beneficiul emoțional, atunci cei de aici, săteni și dascăli vorbesc despre toleranța, implicarea și comunicarea pe care au deprins-o de la cetățenii americani. Iată ce îmi spune bunăoară, Elena Blidari, profesoară de limba engleză:
„Eu ce-am învățat de la voluntara corpului păcii este că democrația poate fi privită din diferite unghiuri. Și democrația nu este doar ceea ce e scris în DEX sau ceea ce e scris în manualele de politologie, în manualele de științe politice. Democrația este și atunci când tu oferi locul cuiva, democrația este respect, este atitudinea și dragostea față de cei din jur.”
Reușitele care pot fi contabilizate ale voluntarilor indică cifra de 852 de școli moldovene partenere ale Corpului Păcii, peste o mie de persoane care și-au îmbunătățit competențele legate de sectorul tehnologiilor informaționale și peste 15 mii de moldoveni care au trecut prin programele de educație, inclusiv antreprenorială. Oamenii din comunități cred însă că impactul este de departe măsurabil pentru că, prin exemplu lor, voluntarii au pus temelia unor schimbări de atitudine, generatoare a unei reacții în lanț, începând de la elevi și până la unii maturii care până adineaori au tratat cu mari rezerve tot ce e nou și necunoscut.