Pe 1 iunie se împlinesc 80 de ani de la începutul deportării în masă a romilor din România, la ordinul conducătorului statului, Ion Antonescu. Au fost deportați atunci în Transnistria peste 25.000 de romi, circa 10-12% din întreaga populație de romi a României.
Conducătorul de atunci al României, mareșalul Ion Antonescu, a ordonat deportarea unei părți a romilor din România pe data 31 mai 1942, ordin executat începând cu a doua zi, 1 iunie 1942 și care a continuat timp de mai multe luni.
„Este adevărat că în primul rând au fost deportați romii nomazi, în primul val de deportare la 1 iunie 1942, dar apoi ordinele de deportare au continuat, până în septembrie, octombrie, chiar noiembrie 1942 și chiar în 1943 au mai fost deportări ulterioare", spune Maria Luiza Medeleanu, de la organizație Romane Rodimata, într-un interviu pentru Radio France International România.
În Raportul Comisiei Wiesel despre Holocaustul din România, recunoscut oficial de statul român, numărul romilor deportați este estimat la 25500 iar al celor morți în urma deportării la circa 11000, relatează jurnalistul Petru Clej.
„Parlamentul Republicii Moldova a adoptat și el acest raport al Comisiei Wiesel, diferența este că Republica Moldova nu a avut niciun fel de responsabilitate, pentru că nu exista ca stat atunci, ba mai mult, o bună parte dintre evreii nimiciți în timpul Holocaustului au provenit din Republica Moldova”, preciza Petru Clej în ianuarie 2022, într-un interviu pentru Europa Liberă.