De ce a ajuns Plahotniuc pe lista sancțiunilor americane

Vladimir Plahotniuc

Fostul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, care a părăsit Republica Moldova după ce a fost debarcat de la putere în vara lui 2019, a fost introdus pe lista sancțiunilor americane, ca fiind responsabil de „acte de corupție sistemice”.

Autoritățile de la Washington susțin că oligarhul a deținut controlul asupra aparatului judiciar și asupra sistemului de forță din R. Moldova pentru a-și submina rivalii politici și de afaceri.

Solicitat de Europa Liberă, avocatul lui Vladimir Plahotniuc, Lucian Rogac, a declarat că nu comentează sancționarea clientului său de către autoritățile de la Washington.

Aflat acum pe lista Magnitsky, fostul lider al democraților ar fi folosit instituțiile din justiție „pentru a investiga persoane și entități care erau în opoziție politică cu el și cu Partidul Democrat”. De asemenea, el ar fi mituit forțele de ordine pentru a le menține loiale și pentru a-și putea întări, cu ajutorul lor, controlul asupra Republicii Moldova.

Your browser doesn’t support HTML5

Statele Unite impun sancțiuni contra lui Vlad Plahotniuc și a lui Ilan Șor

„În 2018, Plahotniuc a ordonat miniștrilor din guvern să susțină și să implementeze o propunere de majorare a stimulentelor pentru organele de forță, ca să le cumpere loialitatea”, potrivit comunicatului de presă emis de Trezoreria SUA.

Prin sistemul de justiție, acesta ar fi manipulat și invalidat rezultatele alegerilor pentru primăria municipiului Chișinău, din 2018, câștigate de candidatul pro-european, Andrei Năstase.

„În cazuri separate, Plahotniuc a închis secțiile de vot în regiunile în care nu era de așteptat ca partidului său să-i meargă bine”, se arată în raport.

### Vezi și... ### Membri ai Congresului SUA cer președintelui Biden sancționarea lui Plahotniuc, Șor și Platon

Totodată, faptul că deținea controlul asupra unor importante instituții media din Moldova îi permitea lui Plahotniuc să exercite influență asupra guvernării, pentru a-și submina oponenții politici și pentru a se proteja pe el și pe aliații săi.

Sancțiunile americane impuse lui Plahotniuc presupun că toate activele deținute sau controlate de către acesta în Statele Unite sunt blocate și că nu poate intra în SUA. În privința oligarhului aflat în căutare internațională și despre care se cunoaște că s-ar afla în Cipru, este în vigoare o interdicție similară încă din 2020.

Plahotniuc a cedat puterea în 2019 unei alianțe formată atunci din Blocul ACUM și PSRM, iar apoi pe numele său au fost deschise mai multe dosare.

În Republica Moldova, Plahotniuc este acuzat de escrocherie, spălare de bani și crimă organizată. Pe numele fostului lider democrat, ex-deputat și ex-prim-vicepreședinte al parlamentului, au fost emise mai multe mandate de arest în absență. Eforturile Procuraturii Anticorupție de a obține extrădarea lui Plahoniuc din SUA și ulterior din Turcia, unde fusese identificat în 2020, s-au încheiat fără rezultat.

### Vezi și... ### Plahotniuc ar putea fi primul fugar judecat în absență