Linkuri accesibilitate

SUA anunță sancțiuni împotriva lui Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor


Liderul Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc, ține un discurs la un miting la Chișinău, 9 iunie 2019
Liderul Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc, ține un discurs la un miting la Chișinău, 9 iunie 2019

Ministerul de Finanțe al Statelor Unite (Departamentul Trezoreriei) a impus sancțiuni oligarhilor moldoveni Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor „pentru acțiuni legate de corupție sistemică și interferență în alegerile din Moldova, susținută de Kremlin”.

Într-un anunț făcut la Chișinău pe 26 octombrie, ambasadorul Statelor Unite, Kent D. Logsdon, a spus că sancțiunile intră în vigoare imediat. În afară de fostul lider al Partidului Democrat și de liderul Partidului Șor, care au fugit din Republica Moldova în 2019, mai sunt vizate alte șapte persoane și 12 entități, inclusiv soția lui Ilan Șor, Sara, Partidul Șor și alți cetățeni ruși.

Statele Unite impun sancțiuni contra lui Vlad Plahotniuc și a lui Ilan Șor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:37 0:00

Într-o primă reacție, președinta Maia Sandu a scris pe Facebook că decizia Statelor Unite confirmă că Plahotniuc „a capturat și corupt instituțiile judiciare și ale statului de drept din Republica Moldova”, iar Șor „este complice la acțiunile de subminare a statului de drept, în beneficiul Federației Ruse” și că „întreprinde acțiuni de destabilizare a situației politice din Republica Moldova” împreună cu „alți oligarhi corupți și cu implicarea unor entități străine”.

Sancțiunile înseamnă că orice active pe care le-ar deține în Statele Unite Plahotniuc și Șor sau alte persoane în numele lor sunt înghețate și trebuie raportate Oficiului pentru Controlul Activelor Străine al Trezoreriei americane.

De asemenea, cei doi oligarhi și celelalte persoane supuse sancțiunilor nu vor fi eligibile pentru a intra în Statele Unite ca emigranți sau non-emigranți. Lui Plahotniuc i s-au impus deja restricții de călătorie similare din 2020.

În reacția sa, președinta Sandu a mai spus că speră că măsurile guvernului american „vor servi drept exemplu pentru justiția din Republica Moldova”, acuzată de ea că a „sabotat și a tergiversat (...) tragerea la răspundere pentru corupție și recuperarea banilor de la Plahotniuc, Șor și ceilalți corupți”. Șefa statului a spus că la „sancționarea corupților” de către Statele Unite au contribuit ministrul moldovean al Justiției, Sergiu Litvinenco, și alți oficiali, dar și organizații ale societății civile și jurnaliști de investigație.

Sancțiunile survin într-un moment în care puterea de la Chișinău se confruntă cu proteste non-stop ale Partidului Șor, despre care spune că ar urmări destabilizarea situației din R. Moldova, în contextul agresiunii rusești contra Ucrainei.

XS
SM
MD
LG