Linkuri accesibilitate

Membri ai Congresului SUA cer președintelui Biden sancționarea lui Plahotniuc, Șor și Platon


Un grup bipartid de congresmeni și senatori din Statele Unite au cerut președintelui american Joe Biden să impună sancțiuni cetățenilor moldoveni Veaceslav Platon, Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, pe care îi consideră „responsabili de acte semnificative de corupție în Moldova”.

Într-o scrisoare adresată președintelui Biden pe 29 iulie, se mai spune că sancționarea „figurilor corupte din Moldova ale căror acțiuni destabilizează țara și împiedică funcționarea statului de drept este esențială pentru a asigura că guvernul moldovean își realizează pe deplin agenda pro-democrație, își creează rezistență la influența malignă a Rusiei și își menține traiectoria occidentală”.

Scrisoarea este semnată de președintele democrat al Comitetului de Relații Externe al Senatului, Bob Menendez, de președintele democrat al Comitetului pentru Afaceri Externe al Camerei Reprezentanților, Gregory Meeks, de un congresman și de un senator republicani, Michael McCaul și respectiv Jim Risch. Unii semnatari au vizitat R. Moldova la sfârșitul lunii mai.

Cum pot fi sancționați cei trei

Administrației Biden i se cere să răspundă acestei solicitări în decurs de 120 de zile, argumentându-se că sancțiunile pot fi impuse pe baza unei legislații speciale, Legea globală Magnițki.

În timp ce Statele Unite au impus restricții de viză oligarhului moldovean Vladimir Plahotniuc, alte figuri notoriu de corupte au evitat până acum sancțiuni americane sau internaționale

Adoptată în Statele Unite în 2016 pentru a pedepsi străini care încalcă drepturile omului, legea spune că acestora le pot fi înghețate activele și conturile și li se poate interzice intrarea în Statele Unite.

Congresmenii americani laudă în scrisoare agenda anti-corupție și pro-democrație a președintei moldovene Maia Sandu și prim-ministrei Natalia Gavrilița, despre care spus că își doresc „relații mai strânse cu Statele Unite și Europa”, în timp ce multe dintre figurile corupte servesc „influenței maligne a Rusiei”.

„În timp ce Statele Unite au impus restricții de viză oligarhului moldovean Vladimir Plahotniuc, alte figuri notoriu de corupte au evitat până acum sancțiuni americane sau internaționale”, se mai spune în scrisoare.

Fuga lui Plahotniuc, Șor și Platon

Plahotniuc, Șor și Platon sunt căutați pentru diferite crime de către autoritățile moldovene, inclusiv pentru implicare în „furtul miliardului”.

Fost lider al Partidului Democrat, Plahotniuc a fugit din țară după alungarea PD de la putere, în iunie 2019. Este acuzat de constituire de grup infracțional, șantaj, înșelăciune și spălare de bani.

Odată cu Plahotniuc, a fugit în străinătate și Ilan Șor, principalul bănuit în cazul furtului unui miliard de dolari din sistemul bancar moldovean, în 2014. Reales deputat în 2021, Șor a fost lipsit de imunitate parlamentară.

Omul de afaceri controversat, Veaceslav Platon, a fugit din R. Moldova în iulie 2021 după ce a fost eliberat din închisoare la intervenția procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo. Fusese condamnat în perioada guvernării PD. În august 2021 a fost arestat în contumacie sub acuzația de corupere active și furt și manipularea activelor unor companii de asigurări.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG