De ce a demisionat șeful Serviciului de Informații și Securitate

Alexandr Esaulenco.

Președintele Parlamentului Igor Grosu a primit luni cererea de demisie a șefului Serviciului de Informații și Securitate, Alexandr Esaulenco. Potrivit cererii respective, Esaulenco pleacă de la conducerea SIS pentru ca să se angajeze în altă parte. Surse bine informate au comunicat Europei Libere sub condiția anonimatului că noul loc de muncă al șefului SIS ar urma să fie cel mai probabil în Statele Unite. Alexandr Esaulenco a fost numit de Parlament în funcţia de director al Serviciului de Informaţii şi Securitate în vara lui 2019, iar în martie 2020, prin decretul preşedintelui Republicii Moldova i-a fost conferit gradul special de general-maior al Serviciului de Informaţii. Fostul director interimar al SIS, Valentin Dediu, a declarat Europei Libere că sunt motive suficiente pentru ca deputații să voteze această demisie.

Your browser doesn’t support HTML5

De ce a demisionat șeful Serviciului de Informații și Securitate

Valentin Dediu: „În primul rând vreau să spun că asta este decizia lui și cred că a cântărit bine capacitățile, posibilitățile, situația care este astăzi în țară. Este decizia lui și trebuie s-o respectăm. Ceea ce ține de motive, mi-e greu să spun, dar cred că au fost și niște obiecții, nu o dată am auzit că Serviciul, practic, în ultimii ani n-a făcut nimic pentru restructurare, pentru a restructura și adapta capacitățile Serviciului la provocările și amenințările asupra securității statului, decât niște remanieri organizatorice, numiri, schimbări de denumire de subdiviziuni ș.a.m.d.”

Esaulenco a fost criticat în ultima perioadă de mai multe voci din tabara opoziției parlamentare după perchezițiile la domiciul fostului șef de stat Igor Dodon. L-am întrebat pe Valentin Dediu dacă demisia e motivată şi de aceste critici aduse de adversarii guvernării PAS.

Valentin Dediu: „Ca atare, avansarea lui în funcții s-a început mai înainte, pe timpul când Partidul Democrat era la conducere, atunci el a devenit vice-director și a lucrat împreună cu dl Botnari. După aceea, clar că a fost avansat în funcția de director, dar nu cred că perchezițiile la ex-președintele Republicii Moldova ar fi un motiv de demisie a lui, fiindcă criticile din partea opoziției, din contra, întăresc încrederea în conducerea Serviciului. Eu am auzit critici nu numai din partea opoziției, am auzit critici și din partea unor analiști politici și, în special, cei ce sunt aproape de asigurarea securității statului, sunt specialiști în domeniul securității statului. Și iată aceștia au avut obiecții

SIS-ul are restanțe și la ceea ce ține de amenințările asupra securității statului în contextul războiului din Ucraina și în contextul planurilor anunțate de Federația Rusă anterior, prin 2012.

nu o dată, spunând că regretă faptul că serviciul nu-și îndeplinește în măsura potrivită a situației obligațiunile sale funcționale. Eu cred că dumnealui a văzut că cerințele care sunt de la conducerea statului, informația solicitată el nu reușește s-o aducă la timp ca această informație să fie pusă la baza unor decizii. Asta eu cred mai mult, decât faptul că cineva l-a impus. Poate a și fost decizia luată de el însuși în urma discuțiilor și nemulțumirilor care apăreau și evident că apar în aceste situații când așteptările nu coincid cu realitățile. SIS-ul are restanțe și la ceea ce ține de amenințările asupra securității statului în contextul războiului din Ucraina și în contextul planurilor anunțate de Federația Rusă anterior, prin 2012, și care nici acum nu au fost scoase de pe agenda Federației Ruse. Posibil că este informație, dar nu-i în măsura ceea în care ar permite conducerii statului să ia decizii concrete și să spună că pericolele vin de acolo sau din altă parte și care măsuri ar fi necesar de întreprins pentru a asigura integritatea teritorială și independența Republicii Moldova.”

### Vezi și... ### Instituțiile europene, îngrijorate că anchetarea expulzării profesorilor turci trenează

Fostul director interimar al SIS, Valentin Dediu mai spune că directorul demisionar nu a reușit să explice expulzarea profesorilor turci.

Valentin Dediu: „Nu a reușit și mi se pare că a avut posibilități, dar n-a fost dorință, fiind tare mult legat prin relațiile anterioare cu fosta conducere care a luat decizia de expulzare și dumnealui știa toate subtilitățile, tot ce s-a petrecut, însă s-a făcut un fel de partizanat politic și nu au mers spre deschiderea dosarelor și scoaterea la evidență a tuturor circumstanțelor cazului respectiv.”

Valentin Dediu e de părere că la desemnarea unei noi candidaturi pentru șefia SIS e nevoie de chibzuit cine merită această funcție.

Valentin Dediu: „Ar fi bine să fie numit în funcție un profesionist, cu toate că mulți pledează pentru a avea în funcția de director un politician, un politician ar putea face față cerințelor, însă nu în măsura în care ar putea face un profesionist de carieră. Evident, că ar fi bine un angajat al instituției, de aceea că cel ce este în interior poate să pună accentele pe anumite probleme, poate să facă remanieri pentru a-și crea o echipă, fiindcă astăzi fără echipă este foarte greu de gestionat activitatea, dar decizia îi aparține conducerii și majorității parlamentare PAS.”