Linkuri accesibilitate

Instituțiile europene, îngrijorate că anchetarea expulzării profesorilor turci trenează


Protest la liceul „Orizont", Chișinău, 7 septembrie 2018
Protest la liceul „Orizont", Chișinău, 7 septembrie 2018

Când condamna R. Moldova pentru extrădarea în Turcia a profesorilor liceelor Orizont, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului o obliga nu doar să plătească despăgubiri bănești, ci și să elucideze pe deplin incidentul din septembrie 2018, să schimbe legislația pentru a preveni asemenea întâmplări pe viitor. Prima parte a hotărârii a fost executată, dar celelalte – mai puțin, a constatat recent Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei, cerând R. Moldova să acționeze. Subiectul a fost dezbătut miercuri la o conferință online, la Chișinău.

Instituțiile europene, îngrijorate că anchetarea expulzării profesorilor turci trenează
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:46 0:00
Link direct

La aproape patru ani de la extrădarea profesorilor turci, circumstanțele incidentului rămân încă neclare, sugerează Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei care a îndemnat guvernarea de la Chișinău să depună eforturi „serioase” pentru a stabili tot adevărul.

Vasile Botnari
Vasile Botnari

Comitetul pune la îndoială că în operaţiunea de extrădare a fost implicată doar o singură persoană şi a cerut ferm autorităţilor să elucideze pe deplin și transparent posibila implicare a unor demnitari de rang înalt. Singurul funcţionar judecat şi condamnat în dosarul profesorilor turci este Vasile Botnari, fostul șef al Serviciului de Informații şi Securitate, instituţie care a condus în septembrie 2018 operațiunea de reținere şi expulzare în Turcia a şapte profesori, angajați ai rețelei de licee Orizont. Botnari a fost condamnat cu suspendare în cadrul unui proces secret şi fără implicarea părţilor vătămate, fiind penalizat doar cu o amendă de aproape 90 de mii de lei și cu privarea dreptului de a ocupa funcții publice timp de 5 ani. Comitetul de Miniştri al Conciliului Europei a salutat publicarea unui extras din sentința de condamnare a lui Botnari, dar a cerut informaţii suplimentare guvernului pentru a da o apreciere sancţiunii care i-a fost aplicată fostului şef SIS.

Avocatul Vadim Vieru, director de programe în cadrul Asociaţiei Promo-LEX, consideră că penalitatea aplicată lui Vasile Botnari este una disproporționată. Iar ne-vizarea în anchetă a altor persoane implicate, așa cum a cerut și CEDO în 2019 atunci când a condamnat R. Moldova în acest caz, înseamnă de fapt o neexecutare a hotărârii instanţei de la Strasbourg, explică avocatul:

„Cazul este mult prea complex şi noi ştim că informaţia e secretizată, probabil ne dăm seama de ce anumite aspecte au fost secretizate, dar după pronunțarea hotărârii CEDO cred că lucrurile au devenit mult mai clare şi anumite investigaţii suplimentare trebuiau să fie de Procuratură. Ori ascunderea după ordinul executat dat de către superiori în cazul dat ca motiv de scoatere de sub urmărire penală sau alte acţiuni care exclud responsabilitatea nu este o justificare.”

Sentința de condamnare al fostului şef SIS Vasile Botnari nu a fost contestată de procurori, chiar dacă judecătorii au decis cea mai blândă penalitate posibilă, precizează Daniel Goinic, consilier juridic la Centrul de Resurse Juridice. Soţia unuia din profesori a depus o cerere de apel care este încă examinată la Curtea de Apel, iar avocaţii parcurg toate procedurile pentru a obţine acces la dosarul securizat.

Daniel Goinic reiterează că îndemnul Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei este ca acest caz care implică violări grave ale drepturilor omului să fie investigat transparent.

Comitetul a salutat recenta decizie a Curții de Apel care a obligat Biroul Migrație și Azil să acorde statut de refugiat unuia dintre profesorii turci expulzați şi a cerut informaţii suplimentare despre alte două dosare similare aflate pe rol.

Printre alte măsuri cerute de acest Comitet care monitorizează executarea deciziilor CEDO, este ajustarea legislaţiei privind statutul străinilor în conformitate cu o hotărâre din noiembrie 2020 a Curţii Constituţionale care a anulat mai multe prevederi legate de expulzarea străinilor din motive de securitate naţională. Comitetul a mai subliniat în decizia sa inadmisibilitatea unor „influențe necorespunzătoare” aspra Serviciului de Informaţii şi Securitate şi a încurajat autorităţile să consolideze această instituţie şi să excludă orice interferență politică.

Autoritățile moldovene ar urma să raporteze până la finele lunii septembrie acțiunile întreprinse. În vizorul Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei a ajuns deocamdată doar una din cele două decizii de condamnarea a R. Moldova în cazul expulzării profesorilor turci. Ea se referă la cinci dintre cei şapte profesori cărora le-au fost deja achitate despăgubiri în valoare de 125 de mii de euro cerute de CEDO. Toţi cinci se află în detenţie în Turcia fiind condamnaţi la ani grei de puşcărie. Cauzele lor se află în procedură de apel.

XS
SM
MD
LG