Linkuri accesibilitate

CEDO condamnă R.Moldova pentru expulzarea profesorilor turci


Protest la Chișinău împotriva expulzării cetățenilor turci, 7 septembrie 2019
Protest la Chișinău împotriva expulzării cetățenilor turci, 7 septembrie 2019

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis marți 11 iunie, o hotărâre prin care declară că R. Moldova a încălcat drepturilor cetățenilor străini care au fost expulzați de pe teritoriul R. Moldova în septembrie 2018. CEDO a decis că guvernul R. Moldova va trebui să achite câte 25 de mii de euro pentru fiecare dintre cetățenii turci, ale căror drepturi au fost încălcate.

În septembrie 2018, șapte cetățeni străini, printre care persoane din administrația Liceului „Orizont”, au fost declarați indezirabili de către organele competente și expulzați, cu un avion rusesc, de pe teritoriul Republicii Moldova, a anunţat atunci Serviciul de Informații și Securitate. SIS a mai spus că cei șapte cetățeni străini sunt suspectați de legături cu o grupare islamistă, grupare despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări. Ulterior, cetățenii turci au fost judecați și condamnați în Turcia.

Deși Guvernul de la Chișinău insistă că nu era conștient în momentul expulzării de temerile reclamanților de consecința trimiterii lor în Turcia, CEDO notează că în cererile de azil reclamanții și-au exprimat clar frica de a fi persecutați în Turcia.

„În cazul de față se pare că autoritățile din R. Moldova nu numai că nu au acordat reclamanților posibilitatea de a alege țara în care să fie expulzați, dar deliberat, i-au transferat către autoritățile din Turcia. Materialele din dosar mai arată că operațiunea comună a serviciilor moldvenești și turceși a fost pregătită înainte de 6 septembrie 2018. Faptul că reclamanții au fost transportați în Turcia într-un avion special, este unul dintre elementele care susțin acest punct de vedere. Totodată, faptele indică că operațiunea a fost concepută și organizată astfel încât reclamanții să fie luați prin surprindere și să nu aibă posibilitatea de a se apăra”, se precizează în decizia CEDO, citată de Ziarul de Gardă.

Încă în septembrie, CEDO a fost sesizată în legătură cu expulzarea celor șapte cetățeni turci din R. Moldova de către Vitalie Nagacevschi, președintele Asociației „Juriștii pentru Drepturile Omului”.

XS
SM
MD
LG