Linkuri accesibilitate

Un nedrept act de justiție: Procuratura secretizează procesul profesorilor turci extrădați


Procurorul general Alexandru Stoianoglo
Procurorul general Alexandru Stoianoglo

Din nou despre extrădarea profesorilor turci.

Opinia publică a aflat post-factum că fostul director al Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari, a fost judecat și condamnat pentru extrădarea, în Turcia, în 2018, a șapte profesori și angajați ai rețelei de licee Orizont. Dar pentru familiile profesorilor turci, procesul secret din justiția moldoveană, care a avut loc numai după ce Republica Moldova a fost condamnată de CEDO, numai a act de justiție nu arată.

Un nedrept act de justiție: Procurorii și profesorii turci
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:54 0:00
Link direct

La o zi după ce procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a dezvăluit că Botnari a fost condamnat cu suspendare luna trecută, Europa Liberă a discutat cu Galina Tufekci, soția fostului director al liceului Orizont din Comrat, Feridun Tufekci. După extrădare, acesta a primit ani grei de închisoare în țara natală într-un proces considerat politic.

Dacă nu ți-ai făcut treaba, totul e egal cu zero

După anunțul procurorului general despre condamnarea fostului șef de la SIS din timpul operațiunii, considerată pe scară largă ca fiind un cadou al autorităților de la Chișinău pentru Erdogan, Galina Tufekci, soția unuia dintre profesori, se declară dezamăgită și spune că această condamnare nu-l ajută cu nimic pe soțul ei ajuns atunci într-o pușcărie din Turcia: „Poți să fii un profesionist desăvârșit, dar dacă nu ți-ai făcut treaba, totul e egal cu zero,” spune Galina.

„Nimic nu s-a schimbat, copii sunt de doi ani fără tatăl lor absolut nevinovat, iar fiecare nouă declarație nu e decât o nouă minciună. Este ridicol și jenant pentru justiția moldoveană. Este tot ce pot spune.”

În ziua în care soțul Galinei, directorul unuia din liceele rețelei Orizont, a fost reținut și expulzat în Turcia de autoritățile moldovene, casa din Comrat a femeii a fost vizitată de vreo zece persoane. Explicația procurorului general Stoianoglo că Botnari, fostul șef al SIS, este singurul condamnat pentru că ceilalți angajați ai serviciului nu făceau decât să execute un ordin nu stă în picioare pentru cei mai mulți dintre apărătorii drepturilor omului de la Chișinău.

Vadim Vieru, avocat la Promo-LEX
Vadim Vieru, avocat la Promo-LEX

Printre aceștia și Vadim Vieru, avocat la Promo-LEX, care spune că ne-vizarea în anchetă a celorlalți implicați, așa cum a cerut și CEDO atunci când a condamnat R. Moldova în acest caz, înseamnă de fapt o neexecutare a hotărârii CEDO:

Se creează impresia că a fost un plan bine organizat

„Este neclar de ce procuratura a refuzat soțiilor să fie recunoscute ca părți vătămate în dosar, procurorul de caz motivând că sunt informații secrete, că ele, soțiile, deja au primit de la CEDO bani... În general, se creează impresia că a fost un plan bine organizat de la bun început, cu consecințe asumate încă de pe atunci, inclusiv consecințele financiare.”

Fiind marți seară invitatul unei televiziuni de la Chișinău - tv8 - procurorul general a afirmat că Botnari ar fi plătit pentru expulzarea de acum doi ani, achitând el, în locul statului, despăgubirile familiilor decise de CEDO, ca și cursa de avion închiriată atunci de SIS pentru operațiune. Procurorul a mai spus, cu titlu de opinie personală, că îl crede pe Vlad Plahotniuc, fostul lider fugar democrat, responsabil de ordonarea operațiunii, dar a sugerat că procuratura nu are probe ca să-l inculpe.

Criticii, pe de altă parte, care au mari semne de întrebare la eficiența anchetei procurorilor, spun că o condamnare prin suspendare este o sentință prea blândă pentru Botnari și că prin faptul că dosarul s-a judecat în secret, autoritățile au încălcat chiar legea secretului de stat, cea care obligă în cazuri legate de drepturi fundamentale, iar aici e vorba de dreptul la libertate, la un proces public.

Azi, când valul de critici asupra felului cum s-a desfășurat, dar mai ales ascuns procesul asupra lui Botnari s-a întețit, procuratura generală a spus într-un comunicat că a cerut instanței ce a judecat cazul declasificarea sentinței, afirmând totodată că decizia de secretizare aparține magistraților. În comunitatea juriștilor, această afirmație este pusă însă și ea la îndoială, așa cum ne-a spus Vadim Vieru, avocatul de la Promo-Lex:

“Procuratura nu a avut nici ea nici o comunicare cu publicul în acest caz, în afară de faptul că dl Procuror general și-a cerut scuze de la victime în limba turcă – nu cred că acest lucru pe rudele victimelor nu tare le încălzește.”

Președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan îl primește la Palatul prezidențial din Ankara pe președintele R. Moldova, Igor Dodon, 30 decembrie 2019
Președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan îl primește la Palatul prezidențial din Ankara pe președintele R. Moldova, Igor Dodon, 30 decembrie 2019

După expulzarea, în 2018, a celor șapte profesori de la rețeaua de licee Orizont, președintele Turciei, Recep Tayyp Erdogan, i-a mulțumit lui Igor Dodon, care călătorise la Ankara, pentru colaborare în lupta împotriva organizației teroriste FETO. În justiția moldoveană, procesul asupra cazului a fost inițiat după plecarea de la putere a democraților, iar Alkexandr Stoianoglo, actualul procuror general, și-a început mandatul prin scuze publice aduse victimelor acelei operațiuni, ceea ce nu îi împiedică pe apărătorii drepturilor omului să-i pună la îndoială bunele intenții.

Previous Next

XS
SM
MD
LG