De ce a fost eliberat Dodon din arest la domiciliu? Argumentele judecătorilor CSJ 

Igor Dodon în fața grupului de susținători care protesta în fața Curții Supreme de Justiție, 9 iulie 2021

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a publicat decizia motivată prin care a respins demersul procurorului Petru Iarmaliuc privind prelungirea arestului la domiciliu în privința ex-președintelui Igor Dodon, judecat în dosarul de corupție numit generic „kuliok”.

În demersul său, procurorul insista că trecerea lui Dodon sub control judiciar va periclita stabilirea adevărului și că fostul președinte ar putea influența martorii din acest dosar.

### Vezi și... ### Ce spune eliberarea lui Igor Dodon despre calitatea acuzării și mersul luptei anticorupție

Judecătorii CSJ au calificat demersul lui Iarmaliuc drept nemotivat și l-au respins. Potrivit lor, procurorul nu a adus suficiente probe că Dodon ar putea influența martorii sau că s-ar putea eschiva de la anchetă. Magistrații au menționat că acesta nu are antecedente penale, este căsătorit, are copii și un loc stabil de trai și că nu văd necesitatea izolării lui de societate.

În plus, judecătorii au motivat că demersul privind prelungirea măsurii de arest preventiv ar fi trebuit să fie semnat de procurorul general sau de adjunctul său, în baza unui ordin emis de acesta. Un ordin care să-i ofere expres acest drept procurorului general adjunct, Marcel Dimitraș, nu a fost prezentat.

De asemenea, judecătorii au explicat că un astfel de demers nu putea fi făcut în timpul examinării dosarului în instanță pe caz.

CSJ a început examinarea dosarului „kuliok” pe 11 noiembrie, Igor Dodon fiind acuzat de corupție pasivă. Potrivit versiunii acuzării, el ar fi primit de la fostul lider democrat Vladimir Plahotniuc între 600.000 și 1 milion de dolari pentru crearea unei coaliții de guvernare, între socialiști și democrați. Dodon s-a aflat în arest la domiciliu între 26 mai și 20 decembrie.

Procurorul Petru Iarmaliuc susține că va prezenta 34 de probe care l-ar incrimina pe Dodon. La rândul său, acesta susține că e vorba de o răfuială politică din partea actualei guvernări, iar avocații lui intenționează să cheme în instanță 190 de martori pentru a-i proba nevinovăția. Următoarea ședință de judecată va avea loc pe 9 decembrie.

### Vezi și... ### Igor Dodon spune că „presiunile din presă” nu-l vor face să condamne agresiunea Rusiei contra Ucrainei