Linkuri accesibilitate

Ce spune eliberarea lui Igor Dodon despre calitatea acuzării și mersul luptei anticorupție


Următoarea audiere a lui Igor Dodon în instanță în cazul în dosarul „kuliok”, în care se confruntă cu acuzații de fraude financiare și de trădare de țară, urmează să aibă loc luni, 28 noiembrie.
Următoarea audiere a lui Igor Dodon în instanță în cazul în dosarul „kuliok”, în care se confruntă cu acuzații de fraude financiare și de trădare de țară, urmează să aibă loc luni, 28 noiembrie.

În timp ce fostul președinte pro-rus a început un turneu prin raioane, suporterii guvernării europene s-au arătat în comentarii pe rețelele de socializare dezamăgiți de mersul procesului, iar analiști ca Igor Boțan – îngrijorați că ancheta în acest caz a fost deja „compromisă”.

„Cetățenii Republicii Moldova sunt în drept să fie dezamăgiți, dar nu pentru că domnul Dodon a fost lăsat la libertate, ci pentru că au apărut circumstanțe care arată că ancheta în cazul său este compromisă”, a spus într-un interviu săptămânal la Europa Liberă, Igor Boțan, director al Asociației pentru Democrație participativă, ADEPT.

După jumătate de an în arest la domiciliu, Igor Dodon a fost pus în libertate, sub control judiciar, pe 20 noiembrie, în urma unei decizii a Curții Supreme de Justiție luată cu câteva zile mai devreme.

Eliberarea lui Dodon a avut loc după scandalul spargerii conturilor din rețeaua Telegram ale unor înalți oficiali guvernamentali. În presupusul conținut al discuțiilor dintre ei, care a fost scurse în presă, apare și înregistrarea unei convorbiri între Dodon și avocatul său, într-un aparent indiciu că procurorii ar fi făcut interceptări ilegale în timpul arestului la domiciliu.

Avocații fostului președinte au spus într-o conferință de presă că ar fi fost încălcată confidențialitatea comunicării lor cu clientul și comise alte încălcări de procedură.

„Într-un stat de drept, încălcarea procedurilor atrage după sine compromiterea întregului proces. Asupra acestui lucru au insistat avocații și trebuie să recunoaștem că, în mare măsură, ei au dreptate”, spune analistul Igor Boțan.

Analistul Igor Boțan despre eliberarea lui Igor Dodon și „compromiterea” anchetei în cazul fostului președinte
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:26 0:00

O anchetă care ar arăta dacă informațiile scurse în presă în urma spargerii conturilor de Telegram ale ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, ministrei de interne, Ana Revenco, și consilierului prezidențial pentru securitate, Dorin Recean, nu a fost anunțată public.

În opinia lui Igor Boțan, autoritățile trebuie să lanseze o asemenea anchetă pentru a demonstra că, așa cum a spus ministrul Litvinenco, discuțiile demnitarilor pe Telegram scurse în presă au fost denaturate.

„Până atunci, există aceste suspiciuni că întregul proces împotriva domnului Igor Dodon este compromis, iar acest lucru este extrem de regretabil”, spune Boțan.

Următoarea audiere a lui Igor Dodon în instanță în cazul în dosarul „kuliok”, în care se confruntă cu acuzații de fraude financiare și de trădare de țară, urmează să aibă loc luni, 28 noiembrie.

Fostul președinte rămâne sub control judiciar, pe două luni, adică nu poate părăsi țara. Dar se poate deplasa pe plan intern, ceea ce a și făcut – pe 24 noiembrie, a fost la piață, la Bălți.

Așa cum declara la aflarea deciziei privind eliberarea, Dodon intenționează să călătorească mai departe prin raioane și să participe la proteste de stradă antiguvernamentale.

După părerea analistului Igor Boțan, fostul președinte nu va putea să-și relanseze cariera politică: „Nu cred că eliberarea din arest la domiciliu și implicarea sa la proteste îl reabilitează în ochii cetățenilor. Ca politician, este compromis, toată lumea a văzut sacoșa primită de la Plahotniuc și discuția despre finanțarea ilegală a Partidului Socialiștilor [înregistrarea clandestină din iunie 2019, în care părea să primească bani de la fostul lider PD, Vlad Plahotniuc și să admită că PSRM a primit sistematic bani de la Gazprom]”.

„Problema nu este în reabilitarea lui Dodon. S-a compromis, trebuie să plătească polițele. Problema este că autoritățile care au promis că sunt altfel decât cele precedente pot compromite un proces care putea fi de rezonanță și de învățătură pentru întreaga clasă politică”, conchide Igor Boțan, în interviul săptămânal la Europa Liberă.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

Previous Next

XS
SM
MD
LG