Linkuri accesibilitate

Analiză | Mica remaniere guvernamentală va spori criticile în adresa puterii 


Ședința guvernului din 16 noiembrie, în care s-a anunțat numirea a doi miniștri noi.
Ședința guvernului din 16 noiembrie, în care s-a anunțat numirea a doi miniștri noi.

Mica remaniere de cadre din guvern, rezultată din efortul declarat al puterii PAS de a „îmbunătăți actul de guvernare” și „performanța unor ministere”, va înteți criticile și nemulțumirile față de actuala guvernare, spune analistul politic Anatol Țăranu.  

După scurgerile de informații neverificate din conturile de Telegram ale unor demnitari de vârf ai guvernării, la Chișinău se aștepta o remaniere guvernamentală – expresie prin care se înțelege, de obicei, o schimbare de câteva persoane în executiv. N-a fost să fie așa.

Premierul Natalia Gavrilița a anunțat că numai ministrul economiei, Sergiu Gaibu, și-a dat demisia și va fi înlocuit cu deputatul PAS, Dumitru Alaiba, iar la mediu, de unde plecase dându-și demisia Iuliana Cantaragiu, în septembrie, a fost numită ministru Iordanca-Rodica Iordanov, în locul lui Vladimir Bolea, care deținea interimatul, fiind titular la agricultură.

„Opinia publică aștepta schimbări mai radicale. E puțin probabil ca guvernarea să poată să folosească aceste remanieri pentru a primi un răgaz în valul de critică în creștere în ultimul timp față de actul de guvernare”, a comentat pentru Europa Liberă Anatol Țăranu.

Expertul admite că schimbarea ministrului Economiei ar putea produce anumite progrese, în timp mai îndelungat, dar pune la îndoială că această schimbare și rezolvarea interimatului la Ministerul mediului vor îmbunătăți cardinal actul guvernării. „Nu cred că aceste remanieri vor influența substanțial mersul lucrurilor în ceea ce privește combaterea multiplelor crize cu care se confruntă astăzi R. Moldova. După toate probabilitățile, partidul de guvernământ, dar și președinția nu sunt încă pregătiți pentru o remaniere mai cardinală la nivel de componență a guvernului”, afirmă Țăranu.

Guvernarea PAS nu are cadre

O schimbare mai substanțială a garniturii guvernamentale, despre care se vorbește de mai multă vreme, nu s-a produs pentru că partidul de guvernământ, PAS, nu are destule cadre, consideră analistul politic Ion Tăbîrță. „Am văzut și la anterioarele schimbări în guvern acest deficit de cadre cu care se confruntă cei de la PAS”, precizează analistul, amintind că înlocuirea vicepremierului pentru reintegrare și a ministrului mediului, care au demisionat anterior, a durat câteva luni. „Asta vorbește foarte clar despre lipsa de cadre competente și doritoare în echipa PAS”, notează analistul.

Schimbarea unor miniștri este mult prea întârziată...

El are și o altă explicație – o presupusă rezistență în interiorul partidului de guvernământ. „Se vorbește de mai mult timp despre anumite grupări în interiorul partidului și că Andrei Spînu, care este cel mai contestat ministru, ar putea produce o ruptură în interiorul PAS, fiind urmat de mai mulți deputați ai formațiunii și lăsând-o fără majoritate parlamentară. Acestea sunt doar zvonuri și, cu siguranță, sunt și alți miniștri care ar trebui înlocuiți”, afirmă analistul.

Ion Tăbîrță spune că PAS și-a croit, din start, garnitura guvernamentală, limitându-se la un cerc restrâns de persoane din anturajul formațiunii. „Atunci, în 2019, PAS s-a închis față de alte partide pro-europene, deși putea cu ușurință să coopteze în actul guvernării persoane competente și integre din alte formațiuni, inclusiv din Platforma DA”, precizează expertul.

„Acum, chiar să-i invite pe cei care anterior poate erau dispuși, aceștia nu vor accepta, pentru că înțeleg toate dificultățile atât din regiune, cât și din interior, acele încercări de subminare a actualului sistem politic din R. Moldova în frunte cu PAS”, adaugă Tăbîrță.

Opoziția va lovi și mai tare în guvernare...

Analistul politic consideră că schimbarea unor miniștri este mult prea întârziată. „Încă din primăvară se vorbește despre nevoia unor schimbări de personal în echipa guvernamentală, pentru că anumiți miniștri nu se ridică la nivelul funcției, nu neapărat că ar fi persoane compromise, contradictorii sau ar avea probleme de integritate. Cel mai bine ar fi fost ca aceste remanieri să fi fost făcute în vară, perioadă în care este mai multă liniște pe scena politică”, opinează analistul.

El crede că, pe fundalul actualelor proteste antiguvernamentale, remanierile s-ar putea să nu pice bine imaginii guvernării. „Opoziția va lovi și mai tare în guvernare. În același timp, este clar că o serie de miniștri, pur și simplu, nu se ridică la rigorile funcției și era nevoie de schimbări, dar nu neapărat acolo unde ele au fost anunțate”, conchide Ion Tăbîrță.

Schimbările de cadre din guvernul Gavrilița

Fostul vicepremier pentru reintegrare Vladislav Kulminski a fost primul care a părăsit echipa guvernamentală PAS, în noiembrie 2021, la numai trei luni de mandat, invocând motive personale. A fost înlocuit peste două luni, în ianuarie, cu Oleg Serebrian, fost ambasador la Berlin.

În iulie 2022, a urmat o remaniere-surpriză la agricultură, unde a fost numit în calitate de ministru deputatul PAS Vladimir Bolea, fără ca anterior să fi fost făcute publice informații despre decretul de numire a acestuia sau despre demisia predecesorului său, Viorel Gherciu, care a fost luat prin surprindere și a spus că e „o decizie politică”.

La începutul lunii septembrie, ministra mediului Iuliana Cantaragiu a anunțat pe Facebook că se retrage din funcție, demisia fiindu-i acceptată imediat, tot pe Facebook, de premierul Natalia Gavrilița.

După plecarea Iulianei Cantaragiu, prim-ministra, care vorbea despre posibile remanieri de mai multă vreme, a avansat chiar un termen – sfârșitul lunii septembrie. „Eu văd această remaniere ca într-o echipă de fotbal: atunci când un jucător obosește, este nevoie să ne mișcăm mai repede sau să schimbăm strategia”, spunea Natalia Gavrilița la începutul lunii septembrie.

Previous Next

XS
SM
MD
LG