​​„Scandalul laptelui” în dezbaterea Parlamentului

Audieri la comisia parlamentară pentru agricultură.

Conducerea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor a fost chemată astăzi la raport de către comisia parlamentară pentru agricultură. ANSA, care răspunde inclusiv de calitatea produselor alimentare ce ajung pe rafturile magazinelor din țară, a trebuit să explice de ce o parte din lactatele de pe piață conțin grăsimi vegetale, iar acest lucru nu este indicat pe etichetă, și de ce instituția nu a luat anterior măsuri ca aceste produse să nu ajungă pe masa consumatorilor?

Your browser doesn’t support HTML5

„Scandalul laptelui” în dezbaterea Parlamentului

Despre faptul că o parte din produsele lactate de pe piață sunt de o calitate îndoielnică s-a aflat după ce o organizație non-guvernamentală, Fundația Est-Europeană, a identificat că multe lactate din comerț conțin grăsimi vegetale în exces.

Directorul adjunct al Agenţiei, Ion Toma, a declarat astăzi în Parlament că în ultimele săptămâni de pe piaţă au fost retrase şi distruse aproape 3,5 tone de produse lactate, dintre care 2,7 tone ar fi fabricate în Moldova. Reprezentantul ANSA a mai recunoscut că legislaţia actuală este depăşită şi că unele lacune sunt utilizate cu rea-credinţă de către producători pentru a adăuga şi grăsimi vegetale în componenţa lactatelor.

Ion Toma

„Şi aici ne referim la modalitatea de marcare a acestor produse. Cunoaştem foarte bine că unii operatori încearcă să aducă consumatorului un produs cu grăsimi vegetale, prin denumire care indirect îl induce în eroare pe consumator, produsul fiind prezentat ca unul natural. De exemplu, „produs din brânză”, „produs din smântână” şi atunci consumatorul este pus într-o situaţie nu chiar corectă.”

Ion Toma a mai insistat pe înăsprirea sancţiunilor aplicate producătorilor de lactate în cazul în care se depistează că aceştia au încălcat legea. În prezent ei primesc amenzi între 10 şi 12 mii de lei, sume care până acum nu par să fi fost usturătoare pentru antreprenorii de rea credinţă, a precizat directorul adjunct de la ANSA.

În pofida argumentelor prezentate de Ion Toma în apărarea instituţiei pe care o reprezintă, deputatul Petru Porcescu s-a arătat nemulțumit de faptul că ANSA s-a autosesizat în cazul lactatelor și a pornit controale mai riguroase doar după ce presa a multiplicat raportul Fundației Est-Europene:

Petru Porcescu

„Eu îmi fac impresia așa: până când nu au fost bătute clopotele de cineva noi am stat liniștiți! Trebuia încă doi sau trei ani de zile în urmă să veniți în Parlament sau în Guvern ca să cereți înăsprirea sancțiunilor pentru așa agenți economici și atunci nu ajungeam la ceea ce am ajuns.”

Un alt reproş formulat în adresa conducerii ANSA, de această dată de către deputata Lidia Lupu, a fost că până în prezent nu este clar ce fel de grăsimi vegetale folosesc producătorii de lapte?

„Şi, totuşi, în urma controlului, aţi depistat în produsele lactate aşa numitul ulei de palmier?”

Ion Toma: „Ulei vegetal, amestec de uleiuri vegetale, nu ulei de palmier!”

Lidia Lupu: „Bun, care-i compoziţia la acest ulei vegetal?”

Ion Toma: „Noi deja facem nişte acţiuni cu Serviciul Vamal de a avea nişte date concrete despre ce s-a importat, cât s-a importat şi în ce perioadă, ca în baza acestor date noi să facem un audit detaliat la aceşti importatori şi vom avea un raport general pe acest domeniu.”

O altă întrebare la care directorul adjunct al ANSA a avut un răspuns evaziv este despre inofensivitatea produselor lactate ce conţin o cantitate considerabilă de grăsimi vegetale. De altfel, nu este pentru prima dată când Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor este criticată că ar trata cu superficialitate problemele din domeniu. Deputatul Radu Mudreac a reamintit de anul 2016 când în mai multe grădiniţe din capitală au ajuns produse alterate:

„Ajungem în situaţia în care ANSA nu e instituţia care, conform legii, monitorizează şi duce controlul privind calitatea produselor. ANSA e o instituţie de pompieri la ziua de azi. Se întâmplă cazul cu copiii în grădiniţe, alergăm ca pompierii. Se întâmplă situaţia cu lactatele – alergăm ca pompierii. Eu cred că vine şi a treia serie – cu salamurile şi conţinutul de soie şi alte produse care se află în salamuri”.

Anticipând îngrijorarea legislatorilor, directorul adjunct al ANSA a precizat astăzi că deja au fost pornite controale în mai multe întreprinderi de procesare a cărnii. Mai ales că în decembrie anul trecut s-a anunţat că o companie de producere a mezelurilor vinde pe piaţă salamuri alterate.