La Chișinău, persistă incertitudinea în legătură cu data la care ar putea ajunge în Republica Moldova primele vaccinuri anti-Covid. Sunt așteptate vaccinuri prin platforma internațională COVAX pentru ajutarea țărilor sărace, este așteptată donația de vaccinuri din România, care mai are însă și ea nevoie de aprobări de la Uniunea Europeană, și sunt așteptate răspunsuri direct de la producători. Mai multe despre stadiul la care se află, dacă se poate spune așa, această așteptare generală.
Un secretar de stat din Ministerul Sănătății de la București, Andrei Baciu, care este și vicepreședinte al Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea din țara vecină, a călătorit joi la Chișinău, iar un comunicat de la președinția moldoveană a anunțat că în discuție au fost pași logistici și organizatorici necesari pentru pornirea vaccinării. O dată concretă pentru sosirea donației românești nu a fost anunțată totuși, iar Ala Nemerenco, consiliera Maiei Sandu pe probleme de sănătate, a explicat Europei Libere de ce nici nu putea să se întâmple:
Sunt niște proceduri care trebuie aprobate, inclusiv de companiile producătoare...Ala Nemerenco, consilieră prezidențială
„Lucrurile s-au mișcat foarte mult înainte, suntem la etapa de semnare a contractelor și de discuții cu companiile producătoare. Vaccinul va veni, dar este normal că nu imediat, pentru că sunt niște proceduri care trebuie aprobate, inclusiv de companiile producătoare”.
Doar din donația românească, R. Moldova ar putea să-și imunizeze toți medicii, iar împreună cu loturile de la COVAX, ar obține cantitatea necesară pentru vaccinarea, în ambele runde necesare, și a celorlalți angajați din prima linie. Iată ce ne-a spus azi Daniela Demișcan, șefa direcției sănătate publică din cadrul Ministerului Sănătății de la Chișinău:
„Conlucrăm cu platformele internaționale: OMS, UNICEF, GAVI, COVAX. Am trimis toate chestionarele care ne-au fost solicitate și așteptăm. Deci, suntem în așteptare”.
### Vezi și... ### O delegaţie română vine la Chișinău pentru a împărtăși bune practici privind vaccinarea anti-COVIDCele două surse - donația românească și loturile gratuite promise de COVAX - sunt deocamdată și singurele sigure, iar momentul sosirii vaccinurilor pare să depindă acum exclusiv de viteza finalizării procedurilor administrative.
Ala Nemerenco: „Sunt două vaccinuri aprobate la nivel european. Discutăm cu ambii producători, dar va depinde de capacitatea de producere. Noi facilităm și facem totul ca aceste 200 de mii de doze să vină cât mai repede”.
### Vezi și... ### Ministerul Sănătății spune că are asigurate vaccinuri anti-COVID-19 pentru 70% din populațiePentru o campanie completă de vaccinare, R. Moldova va mai avea însă nevoie de patru ori mai mult decât speră să primească de la România și COVAX, ceea ce explică eforturile României de a obține în interiorul UE un angajament referitor la sprijinul vecinelor sale imediate, ca Moldova și alte state din Parteneriatul Estic, pentru accesarea mai ușoară a vaccinului.
Maia Sandu, pe de altă parte, a discutat despre vaccin atât în recenta sa vizita de la Bruxelles, cât și în discuțiile recente cu reprezentanții de la Chișinău ai OMS și ONU, iar joi președinta a vorbit la telefon cu Boico Borisov, premierul Bulgariei, țară care, cum se știe, s-a arătat dispusă anterior să livreze R. Moldova vaccinuri, contra cost, din stocul procurat centralizat de Uniunea Europeană.