Linkuri accesibilitate

Țările Parteneriatului Estic cer UE să le ajute să obțină vaccinul anti-COVID


Țările din Parteneriatul Estic le aduc aminte politicienilor de la Bruxelles de promisiunile făcute.

Câteva guverne din Parteneriatul Estic, inclusiv cel moldovean, cer Comisiei Europene să le ajute să facă rost de vaccinuri anti COVID-19: dacă nu le pot include și pe ele în mecanismul existent pentru țările Uniunii Europene, măcar să le mijlocească accesul la producătorii de vaccinuri pentru achiziții directe.

Țările Parteneriatului Estic cer UE să le ajute să obțină vaccinul anti-COVID
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:41 0:00
Link direct

Solicitările au fost formulate la o discuție organizată vineri de europarlamentarul lituanian Petras Auštrevičius, la care a participat și un oficial al Comisiei Europene. Dar răspunsul este incert într-un moment în care și Uniunea Europeană are relații tensionate cu producătorii care au dezvoltat vaccinurile cu bani europeni, dar acum nu pot produce la timp cantitățile promise.

Cele trei țări din cadrul Parteneriatului Estic – Moldova, Ucraina și Georgia, considerate a fi mai avansate în dialogul cu Uniunea Europeană, au promisiunea din partea comunității europene să primească vaccinuri anti-COVID prin intermediul platformei internaționale COVAX. Stocurile însă nici pe departe nu le acoperă necesitățile. Între timp, subiectul vaccinării devine unul geopolitic, atrage atenția ministrul Sănătății din Ucraina, Maxim Stepanov. Oficialul de la Kiev susține că instituții media pro-ruse lansează mesaje de dezinformare din care reiese că Uniunea Europeană a abandonat Ucraina, spre deosebire de Federația Rusă care este gata să întindă o mână de ajutor. Vineri, Rada de la Kiev a interzis prin lege vaccinul produs în Federația Rusă. Ministrul Maxim Stepanov spune că statelor care nu sunt membre ale Uniunii Europene le vine foarte greu să negocieze cu marile companii producătoare de vaccinuri, care nu sunt interesate să discute cu țările mici și sărace:

„Actuala situație de pe piața vaccinurilor demonstrează că noi, cel mai probabil, nu vom obține în timp util numărul necesar de doze, din partea producătorilor certificați de UE. Companiile nu ne vin în întâmpinare nici cu prețuri, nici cu oferte care ar acoperi prima jumătate a acestui an. Această situație crește neîncrederea în rândul oamenilor. Bineînțeles, vaccinul rusesc nu îl vom cumpăra. Federația Rusă încearcă să-și folosească vaccinul în calitate de instrument de luptă informațională în țările din Europa de Est. Suntem îngrijorați de faptul că unele state europene sprijină această situație care nu are nimic în comun cu sănătatea și solidaritatea internațională”.

În numele țărilor din cadrul Parteneriatului Estic, ministrul Sănătății de la Kiev a cerut Comisiei Europene să-și asume rolul de negociator în dialogul cu companiile producătoarea de vaccinuri. Maxim Stepanov mai spune că Ucraina este gata să procure inclusiv surplusul de doze care vor rămâne neutilizate în țările din cadrul Uniunii Europene. La dezbaterea cu reprezentanții Parlamentului European și a Comisiei Europene, secretara de stat de la Ministerul Sănătății de la Chișinău, Tatiana Zatîc, a dat asigurări că programul național de vaccinare va cuprinde și regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Funcționara a precizat că dialogul cu reprezentanții Tiraspolului a fost facilitat de către delegația OSCE și că în stânga Nistrului vaccinurile ar putea ajunge imediat ce le primește și Chișinăul.

În prezent, Uniunea Europeană are relații tensionate cu unele companii farmaceutice care au anunțat că sunt în imposibilitatea de a-și onora angajamentele contractuale privind furnizarea de vaccinuri spre țări din cadrul comunității. Iată de ce, întrebat în că măsură Uniunea Europeană poate sprijini statele din cadrul Parteneriatului Estic să aibă acces mai rapid la vaccinuri, reprezentantul Comisiei Europene, Lawrence Meredith, a menționat că în prezent se depune „tot efortul necesar”:

Prioritatea noastră e să ajutăm țările din Balcanii de Vest și Parteneriatul Estic

„Suntem de acord că Uniunea Europeană joacă un rol important în solidaritatea cu țările Parteneriatului Estic. Lucrăm foarte mult pentru a mobiliza efortul necesar, însă cel mai important e să reușim să aducem vaccinul la oamenii care au nevoie de el. Prioritatea noastră e să ajutăm țările din Balcanii de Vest și Parteneriatul Estic. Mizăm pe vaccinarea cât mai rapidă a peste 700 de mii de lucrători medicali din cele două regiuni. COVAX este parte a acestei strategii, însă ne îndreptăm atenția și asupra strategiei de „împărțire” a vaccinurilor, care ne-ar permite să le ducem pe teren și mai rapid.”

Între altele, oficialul european a amintit că de la începutul pandemiei de COVID-19, Uniunea Europeană a pus la dispoziția țărilor din cadrul Parteneriatului Estic peste un miliard de euro. Republica Moldova a primit din partea Comisiei Europene 100 de milioane de euro sub forma de asistență macro-financiară și 87 de milioane pentru depășirea consecințelor pandemiei.

Previous Next

XS
SM
MD
LG