Linkuri accesibilitate

„Team Europe” și o propunere de ajutor pentru Moldova și Parteneriatul Estic


E un fenomen de care s-a vorbit prea puțin: est-europenii (printre care un număr important de moldoveni) s-au întors acasă de-a lungul anului trecut, din pricina pandemiei, aducând însă și boala cu ei, uneori prin colțuri ale țărilor lor unde altminteri virusul ar fi ajuns cu greu.

„Team Europe” și o propunere de ajutor pentru Moldova și Parteneriatul Estic
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:43 0:00
Link direct

Un grup de 13 miniștrii de externe din Uniunea Europeană, printre care și România, a cerut Comisiei Europene să creeze un mecanism prin care să poate fi livrate vaccinuri anti-Covid-19 țărilor din Parteneriatul Estic, după modelul deja existentului program „Team Europe”. Țările parteneriatului estic sunt cele șase republici foste sovietice vecine cu UE: Ucraina, Belarus, Moldova, Georgia, Armenia și Azerbaidjan.

„Team Europe” este un program special creat în cadrul serviciilor externe ale UE pentru a ajuta țările din Balcanii de vest să iasă din criză. În vara trecută, programul s-a arătat foarte eficace, în special pentru Albania și Bosnia. E vorba de ajutor atât medical cât și financiar. În Albania, de pildă, în vară, în luna iulie 2020, Comisia Europeană a distribuit în spitale ventilatoare, aparate de oxigenare și scanare.

În Bosnia, distribuirea de aparat medical a continuat chiar și acum, de sărbători, iar în ambele țări Comisia a mai desfășurat și un efort permanent de informare a cetățenilor, favorizându-se portul măștii și distanțarea socială.

Un program important de distribuire de material medical a avut loc și în Kosovo, deși independența fostei provincii iugoslave nu este recunoscută de cinci dintre țările UE, printre care și România.

Cu totul, UE a pus deoparte, 3,3 miliarde de euro pentru a ajuta țările din Balcanii de vest (inclusiv Serbia, Muntenegru și Macedonia) să iasă cu bine din dezastrul economic, social și sanitar creat de pandemie.

Pe lângă ajutorul tehnic și medical imediat, se adaugă și cel financiar și de expertiză pentru a ajuta țările din regiune să salveze locuri de muncă și să fie capabile să proiecteze iarăși pe termen lung. Acesta este genul de program pe care miniștrii din 13 țări est-europene și nordice îl cer pentru țările Parteneriatului Estic, așadar și pentru Moldova. Cum însă bugetul UE pentru următorii șapte ani este în mare făcut, va trebui, înainte ca propunerea să prindă formă, să se ia o decizie la nivelul șefilor de stat și de guvern, altfel zis: un summit UE.

Cei care au propus programul sunt însă foarte conștienți de asta: „ În contextul apropiatului summit al Parteneriatului Estic (prima jumătate a anului 2021) este nevoie de un semnal puternic și coordonat, care să evidențieze importanța strategică a Parteneriatului Estic. Facilitarea accesului la vaccin ar fi un astfel de semnal” se arată în apelul semnat de miniștrii de externe din Bulgaria, Croația, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Suedia și Ungaria.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG