De ce Gazprom șantajează Republica Moldova și în ce măsură Uniunea Europeană și Ucraina pot ajuta Republica Moldova în situația creată? O discuție moderată de la Kiev de redactorul serviciului ucrainean al Radio Svoboda, Vitali Portnikov, care i-a avut ca invitați pe deputatul PAS Oazu Nantoi, de la Chişinău, și pe vicepreședintele Consiliului pentru politică externă de la Kiev, Serghei Gherasimciuk. Vitali Portnikov amintește că, în schimbul unei reduceri la gaze, Rusia cere Chişinăului să facă pași care ar însemna să-și sacrifice suveranitatea. Lina Grâu a rezumat discuția de la Radio Svoboda:
Your browser doesn’t support HTML5
Chiar dacă neagă cu orice ocazie că ar folosi pârghia gazelor ca instrument de presiune pe plan internațional, acum, Rusia, în mod evident, încearcă să obțină dividende pe mai multe direcții, dividende specifice în cazul fiecăreia dintre țările vizate de actuala criză a gazelor din întreaga Europă. Pe plan european, abordarea Rusiei este un instrument de a convinge țările sceptice să-și tempereze rezervele față de darea în folosință a conductei rusești de gaze Nord Stream-2.
În cazul Republicii Moldova, este vorba despre presiuni exercitate asupra guvernării PAS și președintei Maia Sandu, după ce aceștia au eliminat de la guvernare partidele susținute de Kremlin, afirmă expertul ucrainean Serghei Gherasimciuk:
Serghei Gherasimciuk: „Evident că este un instrument pentru a-i convinge pe europeni cu privire la necesitatea a de da în folosință gazoductul Nord Steeam-2. În ceea ce privește Moldova, pe lângă presiunea politică asupra Guvernului pro-european al formațiunii Maiei Sandu, este și o demonstrare pentru politicienii moldoveni care încercau să nege orice geopolitică și orice discuții geopolitice în țară și care insistau asupra faptului că agenda internă este cea care contează. Este o demonstrație că dacă susțineți că geopolitica nu vă privește, aceasta vă va afecta în mod sigur.”
În discuția de la Radio Svoboda, Oazu Nantoi a spus că Republica Moldova mizează foarte mult pe sprijinul Ucrainei în actuala criză a gazelor. Săptămâna trecută Consiliul de securitate de la Kiev a decis să împrumute gaze Republicii Moldova din rezervele ucrainene, ceea ce a permis menținerea pe linia de plutire a sistemului energetic al Republicii Moldova.
Actuala criză a gazelor, spune Oazu Nantoi, este o moștenire a guvernărilor corupte ale Republicii Moldova de la independență încoace. Deputatul amintește că nici guvernarea precedentă nu a făcut nimic pentru a diversifica sursele de energie și opțiunile de livrare a acesteia.
Oazu Nantoi: „Când vorbesc despre corupția și trădarea precedentei guvernări, am în vedere că aceștia nu au făcut mai nimic pentru furnizarea alternativă de resurse energetice în Republica Moldova. Și astfel carul a rămas pe loc, inclusiv din cauza faptului că prin centrala de la Cuciurgan, din regiunea transnistreană, treceau cele „mai grase” ciubucuri pentru autoritățile corupte de la Chişinău. Iată de ce noi acum nu putem primi curent electric din UE prin România și suntem nevoiți să depindem de centrala electrică de la Cuciurgan.”
Susținerea Uniunii Europene pentru Republica Moldova în actuala situație poate lua forma unor livrări de gaze din rezervele țărilor europene și a unei asistențe acordate pentru compensarea unor costuri imposibil de achitat pentru Republica Moldova, în cazul creșterii prețurilor gaze.
Serghei Gherasimciuk este convins că atât Uniunea Europeană, cât și Ucraina vor fi solidare cu Republica Moldova:
Serghei Gherasimciuk: „Solidaritatea cu Republica Moldova este necesară. Mai ales pe fundalul faptului că recent Ucraina, Georgia și Republica Moldova și-au reafirmat ambițiile în calitate de trio pro-european. Și pentru UE ar fi plăcut să vadă că acest trio lucrează la unison și demonstrează solidaritate.
Evident că există și speculații legate de acest gest al Ucrainei. În Republica Moldova de exemplu se vorbește despre faptul că Ucraina este obligată să dea acest gaz având în vedere că Maia Sandu a venit la Kiev și a semnat declarația „Platforma Crimeea”.
### Vezi și... ### „Moscova prin Gazprom tolera corupția la Moldovagaz” sau cum s-au acumulat datoriileDar încă un factor pozitiv este declarația părții poloneze care este gata să livreze gaze Republicii Moldova. Aceasta este cred eu una din consecințele acelei întâlniri a patru președinți la Chişinău – ai Ucrainei, Poloniei, României și Republicii Moldova – de Ziua Independenței Republicii Moldova. Acum iată că Ucraina și Polonia și-au declarat disponibilitatea de a livra gaze Republicii Moldova. Iar România are propriul instrument de susținere – interconectorul Iași-Ungheni. Din păcate, în acest moment capacitatea lui încă nu este suficientă și nu poate compensa prejudiciile în cazul refuzului Rusiei de a livra gaze, dar cel puțin este o acoperire parțială și va permite alimentarea cu gaze a Chişinăului.”
Moscova încearcă să demonstreze că țările care i se opun încep să aibă probleme pe interior...
Serghei Gherasimciuk spune că prin actuala criză a gazelor Rusia demonstrează cum îi tratează pe cei care duc o politică care nu corespunde priorităților Federaţiei Ruse. Moscova încearcă să demonstreze că țările care i se opun încep să aibă probleme pe interior, iar cele care o susțin ar putea obține avantaje politice.
În opinia lui Oazu Nantoi Republica Moldova în acest moment, ca niciodată până acum, are avantajul de a avea la guvernare un partid care dorește schimbarea paradigmei energetice a Republicii Moldova și a dependenței acesteia de gazele rusești, partid care are la dispoziție o majoritate care îi permite să adopte decizii fără a depinde de alte forțe politice și care are în față patru ani de guvernare. Moscova, pe de altă parte, are din ce în ce mai puține pârghii de a influența situația din Republica Moldova și rămâne doar cu mecanismele șantajului economic, energetic și al majorării prețului de livrare. Și aceste condiții, Rusia va pierde și în planul imaginii, furnizând argumente pentru îndepărtarea în continuare a Ucrainei și Republicii Moldova de sfera de influență a Kremlinului.