Specialiștii în drept penal și constituțional socotesc că fostul șef al social-democraților români, Liviu Dragnea nu are șanse să fie eliberat după decizia Curții Constituționale referitoare la completurile de judecători specializați în cauze de corupție.
Your browser doesn’t support HTML5
Liviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de prima instanță, formată din trei judecători de la Înalta Curte, în iunie 2018, decizie menținută de completul de 5, pe 27 mai anul acesta, când fruntașul PSD a fost arestat.
Curtea Constituțională din România a admis reluarea tuturor proceselor judecate de complete de 3 judecători nespecializați în cazuri de corupție, procese care nu au primit sentințe până la 23 ianuarie 2019, când Înalta Curte a admis înființarea acestor complete specializate.
### Vezi și... ### Viorica Dăncilă a dat asigurări la Bruxelles că Bucureştiul nu va pune în practică modificări la legile justițieiPractic, reclamația făcută la Curtea Constituțională privind absența acestor magistrați specializați în corupție, care au soluționat cazuri de corupție, e o temă avansată de Florin Iordache, deputat și apropiat al lui Dragnea. În fapt, toți magistrații care soluționează cauze penale ar trebui să fie apți să judece dosare de corupție.
Pe de altă parte, Consiliul Superior al Magistraturii a făcut o analiză amplă asupra acestui subiect și a ajuns la concluzia că legea nu obliga Înalta Curte sa înființeze completuri specializate.
Curtea Constituțională a luat o decizie contrară, dar această decizie nu-l mai ajută pe Liviu Dragnea. Una dintre avocatele fostului lider PSD, Flavia Teodosiu, spus că va comenta soluția Curții Constituționale abia după ce apare motivarea, dar Toni Neacșu un penalist cunoscut, care de asemenea l-a apărat pe Liviu Dragnea a explicat că după decizia Curții pentru cazul acestuia nu există „niciun remediu procedural, nicio cale extraordinară de atac prin care să se poată anula hotărârea".
Avocatul Toni Neacșu susține, pentru Mediafax, că fruntașul PSD nu mai are nicio soluție și că nu poate folosi niciuna dintre cele două căi excepționale de atac: nici contestație în anulare, nici revizuirea cazului:
### Vezi și... ### Curtea Constituțională din România a validat referendumul pentru justiție inițiat de președintele Klaus Iohannis„Contestaţia în anulare vizează întotdeauna numai decizia instanţei de apel, neregulile de la instanţa de apel, ori noi am invocat nereguli în ceea ce priveşte compunerea instanţei de fond, deci nu pot face contestaţie în anulare, iar revizuirea vizează doar situaţia în care se admite o excepţie de neconstituţionalitate, în propriul meu dosar, ceea ce iarăşi nu e cazul pentru că vorbim de un conflict juridic de natură constituţională. Acestea sunt singurele căi extraordinare pe care le poate face cineva care are decizie definitivă. Concluzia este că nu se aplică"
Din spusele celui mai titrat avocat penal folosit de Liviu Dragnea rezultă că întreaga contrareformă a Justiției, coordonată de PSD, nu i-a folosit fostului lider PSD, care altminteri ar fi putut scăpa, dacă și-ar fi ascultat avocatul. Neacșu a povestit pe Facebook că Dragnea a refuzat schimbarea încadrării juridice a faptei de la instigare la abuz în serviciu la „folosirea funcției de conducere dintr-un partid pentru crearea unor avantaje patrimoniale”. Această faptă ar fi fost prescrisă, dar Liviu Dragnea a crezut că poate miza pe nevinovăția sa, o demonstrație care s-a dovedit imposibilă.
Acum nu-i mai rămâne decât improbabila grațiere de către președinte sau eliberarea condiționată după ce a executat trei sferturi din pedeapsă, dacă muncește peste normă, participă la programe educative și dovedește că vrea să se corecteze.