Linkuri accesibilitate

Viorica Dăncilă a dat asigurări la Bruxelles că Bucureştiul nu va pune în practică modificări la legile justiției


ROMANIA -- Romanian Prime Minister Viorica Dancila, accompanied by European Commission President, delivers a speech during a joint press conference at Victoria Palace in Bucharest, January 11, 2019

Aflată la Bruxelles, Viorica Dăncilă, premierul României, a dat asigurări că Guvernul nu va pune în practică o serie de modificări controversate la legile justiției, aprobate deja de Parlament, dar care au provocat atât proteste masive în România, cât și criticile Uniunii Europene. După întrevederea cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și vicepreședintele Frans Timmermas, Guvernul de la București a dat publicității un comunicat în care se mai arată că cei doi demnitari europeni au salutat și „reluarea imediată a dialogului în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, cu scopul de a înregistra progrese în reformele din sistemul judiciar și în lupta împotriva corupției”.

Înainte de alegerile europarlamentare din 26 mai, Timmermans a avertizat România că ar putea fi lansată procedura de „infringement”, dacă vor fi puse în aplicare recentele modificări la Codurile Penale, criticate în repetate rânduri de Uniunea Europeană drept un atac la independența justiției și principiile statului de drept.

Tot aceste derapări de la standardele europene au determinat Partidul European al Socialiștilor să înghețe relațiile cu Partidul Social Democrat de guvernământ din România.

Marți, la Bruxelles, premierul Dăncilă, care conduce și interimar Partidul Social Democrat de guvernământ, s-a întâlnit cu liderul socialiștilor europeni pentru a le exprima dorința PSD de a rămâne în această familiei politică. O discuție despre statutul PSD în cadrul Partidului European al Socialiștilor va avea loc la sfârșitul acestei luni, a precizat premierul român, după întâlnirea cu Serghei Stanișev, liderul socialiștilor europeni.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG