În podcastul Europei Libere „În esență...”, noul președinte al CSP, Dumitru Obadă, spune că membrii instituției deja discută „cum va arăta proiectul de lege” și că nu ar trebui să existe „impedimente” în aplicarea inițiativei, deoarece „este o propunere rezonabilă.”
Atribuirea dreptului de a sesiza CC, spune Dumitru Obadă, ar simplifica și ar favoriza consolidarea sistemului organelor de procuratură, în situația în care membrii CSP vor avea nevoie să verifice constituționalitatea unor aspecte.
„În virtutea poziției constituționale care o are CSP, fiind expres reglementat în Constituție acest organism colegial, este rezonabilă acordarea posibilității de a se adresa Înaltei Curți, fără a avea intermedierea asta [prin procurorul general], explică Dumitru Obadă.
Potrivit lui, acest drept va consolida „mecanismele și instrumentele” de fortificare a capacităților sistemului de procuratură.
Harta procuraturilor ar putea fi recroită
Între altele, Dumitru Obadă a mai spus în podcast că „poate ar fi rezonabil” să se procedeze la recroirea hărții procuraturilor, în funcție de cum va arăta viitoarea hartă judiciară, în condițiile în care procuraturile activează pe lângă instanțele de judecată.
Noul șef al CSP precizează că e nevoie de optimizarea administrativă și financiară a procuraturilor.
Dumitru Obadă spune că noii membri ai CSP vor să meargă și în raioane pentru a vedea „situația reală din procuraturile teritoriale”, chiar dacă „managerul procuraturilor este procurorul general.”
„Sunt procuraturi în care activează două persoane, deși, potrivit organigramelor, ar trebuie să fie șapte-opt persoane. Și iată două persoane își asumă greul muncii, care ar trebui, conform legii, să fie realizat de șapte-nouă procurori”, a menționat Dumitru Obadă.
Sistemul procuraturii din R. Moldova, gestionat de Procuratura Generală, este format din două procuraturi specializate, din procuraturi raionale, trei procuraturi de circumscripție - Bălți, Cahul și Chișinău; procuratura autonomiei găgăuze și trei procuraturi municipale – Bălți, Bender și Chișinău.
Studiile arată că numărul procurorilor din R. Moldova la 100.000 de locuitori e de 24,3 – de două ori mai mult decât media țărilor Consiliului Europei.