Organizațiile au semnat un apel public în care se arată îngrijorate de modificarea operată de deputații partidului de guvernământ „Acțiune și Solidaritate” (PAS) la legea cu privire la procuratura. Adoptată în prima lectură, modificarea prevede că procurorul general va fi ales cu votul majorității membrilor Consiliului Superior al Procuraturii (CSP), înlocuind sistemul actual în care este selectat în funcție de punctajul acordat de fiecare membru al CSP.
Prin apelul transmis Parlamentului, semnatarii afirmă că votul nu presupune obligația membrilor CSP să explice de ce un candidat a fost mai bun decât altul. În prezent, membrii CSP trebuie să-și argumenteze punctajele acordate.
„Folosirea sistemului de punctaj permite identificarea încercărilor de manipulare a rezultatelor, ceea ce este practic imposibil în cazul aplicării noilor prevederi legislative propuse în proiect [...] manipularea votului este mai ușoară, pe când posibilitatea de manipulare a punctajului poate fi redusă prin aplicarea punctajului median“, se menționează în apelul public.
De asemenea, organizațiile societății civile cred că decizia deputaților este în contradicție cu angajamentele asumate de Republica Moldova înainte deschiderii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. „Comisia Europeană în raportul său, a enunțat în mod categoric că Moldova ar trebui să asigure numiri transparente și bazate pe merit în principalele organisme de guvernanță judiciară și de procuratură, inclusiv pentru numirea unui nou procuror general”, au amintit ei.
Semnatarii apelului au criticat și faptul că modificarea a fost votată după începerea concursului: „Adoptarea în grabă a proiectului sugerează dorința legislativului de a schimba regulile concursului dat”.
Apelul public a fost semnat de 17 organizații non-guvernamentale, inclusiv de, Amnesty International, Asociația Promo-LEX, Centrul de analiză și prevenire a corupției (CAPC) și Centrul de resurse juridice.
- Te-ar putea interesa și: Portrete de candidați: Cine sunt cei șase care aspiră la funcția de procuror general
Funcția de procuror general a devenit vacantă după ce, pe 26 septembrie 2023, președinta Maia Sandu l-a eliberat din funcție pe Alexandr Stoianoglo. Fostul procuror general a contestat în instanță decretul prezidențial. O decizie încă nu a fost pronunțată.
Concursul pentru funcția de procuror general a fost lansat pe 23 octombrie, iar în noiembrie a fost prelungit până 29 decembrie. Astfel în concurs s-au înscris șase persoane. Acum CSP urmează să analizeze eligibilitatea candidaților și să desfășoare interviuri cu ei. După ce CSP va allege candidatul numirea în funcție va trebui să fie confirmată de șefa statului, prin decret prezidențial. Președintele poate respinge candidatura propusă de CSP o singură dată.