Linkuri accesibilitate

Societatea civilă critică schimbarea mecanismului de alegere a procurorului general


Igor Chiriac, deputatul „Partidului Acțiune și Solidaritate”, la tribuna Parlamentului prezentând amendamentul la Legea cu privire la Procuratură prin care propune alegerea procurorului general în baza votului majorității membrilor Consiliului Superior al Procurorilor.
Igor Chiriac, deputatul „Partidului Acțiune și Solidaritate”, la tribuna Parlamentului prezentând amendamentul la Legea cu privire la Procuratură prin care propune alegerea procurorului general în baza votului majorității membrilor Consiliului Superior al Procurorilor.

Circa 20 de organizații ale societății civile au cerut Parlamentului să retragă amendamentul care prevede alegerea procurorului general prin vot. În opinia lor, selectarea candidatului în baza unui punctaj este mai sigură și reduce riscul de manipulare a rezultatelor concursului.

Organizațiile au semnat un apel public în care se arată îngrijorate de modificarea operată de deputații partidului de guvernământ „Acțiune și Solidaritate” (PAS) la legea cu privire la procuratura. Adoptată în prima lectură, modificarea prevede că procurorul general va fi ales cu votul majorității membrilor Consiliului Superior al Procuraturii (CSP), înlocuind sistemul actual în care este selectat în funcție de punctajul acordat de fiecare membru al CSP.

Prin apelul transmis Parlamentului, semnatarii afirmă că votul nu presupune obligația membrilor CSP să explice de ce un candidat a fost mai bun decât altul. În prezent, membrii CSP trebuie să-și argumenteze punctajele acordate.

„Folosirea sistemului de punctaj permite identificarea încercărilor de manipulare a rezultatelor, ceea ce este practic imposibil în cazul aplicării noilor prevederi legislative propuse în proiect [...] manipularea votului este mai ușoară, pe când posibilitatea de manipulare a punctajului poate fi redusă prin aplicarea punctajului median“, se menționează în apelul public.

De asemenea, organizațiile societății civile cred că decizia deputaților este în contradicție cu angajamentele asumate de Republica Moldova înainte deschiderii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. „Comisia Europeană în raportul său, a enunțat în mod categoric că Moldova ar trebui să asigure numiri transparente și bazate pe merit în principalele organisme de guvernanță judiciară și de procuratură, inclusiv pentru numirea unui nou procuror general”, au amintit ei.

Semnatarii apelului au criticat și faptul că modificarea a fost votată după începerea concursului: „Adoptarea în grabă a proiectului sugerează dorința legislativului de a schimba regulile concursului dat”.

Apelul public a fost semnat de 17 organizații non-guvernamentale, inclusiv de, Amnesty International, Asociația Promo-LEX, Centrul de analiză și prevenire a corupției (CAPC) și Centrul de resurse juridice.

Funcția de procuror general a devenit vacantă după ce, pe 26 septembrie 2023, președinta Maia Sandu l-a eliberat din funcție pe Alexandr Stoianoglo. Fostul procuror general a contestat în instanță decretul prezidențial. O decizie încă nu a fost pronunțată.

Concursul pentru funcția de procuror general a fost lansat pe 23 octombrie, iar în noiembrie a fost prelungit până 29 decembrie. Astfel în concurs s-au înscris șase persoane. Acum CSP urmează să analizeze eligibilitatea candidaților și să desfășoare interviuri cu ei. După ce CSP va allege candidatul numirea în funcție va trebui să fie confirmată de șefa statului, prin decret prezidențial. Președintele poate respinge candidatura propusă de CSP o singură dată.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG