Linkuri accesibilitate

Procurorii și-au ales reprezentanții în consiliul lor superior


Aproape 500 de procurori au participat la adunarea lor generală ținută la Chișinău pe 22 decembrie 2023 pentru a-și delega reprezentanții în Consiliul Superior al Procurorilor.
Aproape 500 de procurori au participat la adunarea lor generală ținută la Chișinău pe 22 decembrie 2023 pentru a-și delega reprezentanții în Consiliul Superior al Procurorilor.

Adunarea Generală a Procurorilor a votat pentru a-și trimite cinci reprezentanți în componența Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) pe 22 decembrie, la finalul unui proces îndelungat de selecție și vetting, care a fost și o condiție a UE pentru începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova.

La adunarea lor într-o hală a centrului Moldexpo, procurorii l-au ales ca membru în CSP din partea Procuraturii Generale pe Dumitru Obadă, iar procurorii Aliona Nesterov, Eduard Panea, Elena Roșioru și Olesea Vîrlan au fost aleși ca reprezentanți ai procuraturilor teritoriale.

În deschiderea ședinței la care au participat 490 din totalul de 600 de procurori cu drept de vot, procurorul general interimar, Ion Munteanu, și-a îndemnat colegii să dea dovadă „de maturitate”, spunând că decizia lor „va determina viitorul instituției” procuraturii.

Alegerea noului CSP este una din recomandările făcute Republicii Moldova de Comisia Europeană pentru a putea începe negocierile de aderare.

CSP este format din 13 membri: cinci procurori, patru reprezentanți ai societății civile (aleși de președinte, guvern, parlament și Academia de Științe) și patru membri de drept: ministrul Justiției, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, avocatul poporului și procurorul general.

Cum a decurs votul și ce urmează

Alegerea noilor membri ai CSP a avut loc prin vot secret, rezultatele au fost prezentate de o comisie specială și au fost validate prin votul majorității procurorilor prezenți la adunare.

A fost o singură contestație din partea procurorului Codreanu. Aceasta a fost respinsă, fiind calificată de membrii comisiei de contestație drept neîntemeiată.

Au putut participa la alegeri doar candidații care au promovat evaluarea integrității etice și financiare, cunoscuta că pre-vetting. Trei procurori care au picat pre-vettingul de două ori, Vitalie Codreanu, Cristina Gladcov și Anatolie Gîrbu, au criticat la adunare deciziile comisiei pre-vetting prin care au fost descalificați. Dar ceilalți procurori au spus că le vor examina obiecțiile ulterior.

O primă tentativă a procurorilor de a-și alege reprezentanții în CSP a eșuat pe 22 august. Atunci, procurorii au decis să aștepte evaluarea repetată a procurorilor Gladcov, Codreanu și Gîrbu. Pe 8 decembrie comisia pre-vetting le-a respins candidaturile a doua oară.

Noua componență a CSP urmează să aleagă procurorul general. Concursul pentru funcția aceasta a fost anunțat în octombrie 2023 și prelungit până la 29 decembrie. Mai este vacantă funcția șefului Procuraturii Pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). În primăvara lui 2023, concursul pentru această funcție a fost anulat în urma unui scandal.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG