Linkuri accesibilitate

Procurorii cu dosare penale se vor putea angaja în alte funcții pe durata suspendării


Curtea Constituțională a Republicii Moldova
Curtea Constituțională a Republicii Moldova

Procurorii suspendați din funcții din cauza dosarelor penale pornite împotriva lor vor putea să se angajeze în domeniul public și privat. O hotărâre în acest sens a fost luată pe 28 noiembrie de Curtea Constituțională (CC), care a examinat două sesizări depuse de procuroarea Elena Ceruța.

Elena Ceruța este suspendată din funcție de peste 1,5 ani, fiind cercetată într-un dosar penal. Ea este acuzată că ar fi renunțat ilegal la învinuirea de escrocherie și spălare de bani împotriva controversatului om de afaceri Veaceslav Platon, ceea ce a dus la achitarea lui. În acest dosar mai sunt doi învinuiți: procurorul Dumitru Raileanu și fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo. Toți trei pledează nevinovați și afirmă că dosarul lui Platon a fost fabricat, iar adevăratul beneficiar al fraudei bancare ar fi fost oligarhul Vladimir Plahotniuc.

În prima sesizare, Ceruța arăta că mecanismul de suspendare a procurorilor nu este clar. De exemplu, Legea cu privire la procuratură nu explică la ce etapă a urmăririi penale poate fi suspendat din funcție procurorul sau cât timp poate dura această suspendare.

...procurorul suspendat din funcție nu primește salariu, dar nici nu poate să se angajeze în altă parte

În cea de-a doua sesizare, Ceruța reclama că procurorul suspendat din funcție nu primește salariu, dar nici nu poate să se angajeze în altă parte. Potrivit legii, atât procurorilor aflați în funcții, cât și celor suspendați le este interzisă orice altă activitate în sectorul public sau privat, în afară de cea didactică.

„Procurorul suspendat rămâne fără un venit legal pe o perioadă nedeterminată de timp, i se anulează toate garanțiile sociale, nemaivorbind de faptul că sunt aduse atingeri reputației profesionale și personale și integrității psihologice”, a declarat Ceruța la ședința Curții.

Ea le-a povestit judecătorilor că a încercat să obțină permisiunea Consiliului Superior al Procurorilor să se angajeze ca antrenoare, însă a fost refuzată.

Reprezentantul Parlamentului, Radu Radu, a declarat că sesizările ar trebui să fie respinse pe motiv că normele contestate nu contravin Constituției. El însă nu a putut răspunde la întrebarea președintei CC, Domnica Manole, de ce un judecător suspendat continuă să primească salariu, iar un procuror suspendat – nu.

După deliberări, Curtea a recunoscut constituțional articolul care le interzice procurorilor să aibă alte funcții, „în măsura în care incompatibilitățile nu intervin în privința procurorilor suspendați din funcție din cauza declanșării urmăririi penale împotriva lor”.

Judecătorii Liuba Șova și Nicolae Roșca au formulat opinii separate. Decizia este definitivă și va fi transmisă Parlamentului.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG