Linkuri accesibilitate

Articolul în baza căruia a fost evaluat Alexandr Stoianoglo, neconstituțional


Alexandr Stoianoglo (dreapta) și avocatul său, mergând la audieri în unul din cele cinci procese penale pe rol împotriva sa, Chisinau, ianuarie 2023
Alexandr Stoianoglo (dreapta) și avocatul său, mergând la audieri în unul din cele cinci procese penale pe rol împotriva sa, Chisinau, ianuarie 2023

Curtea Constituțională a declarat neconstituțional articolul în baza căruia a fost evaluat Alexandr Stoianoglo în calitate de procuror general. Decizia din 9 noiembrie a fost comunicată la un briefing de presă de către Serghei Țurcan, judecător al Curții Constituționale.

Curtea a decis că prevederea din legea procuraturii, în redacția de până la 6 octombrie 2022, care îi delega Consiliului Superior al Procurorilor competența de a schimba criteriile de evaluare a performanțelor procurorului general, nu respectă exigența prevăzută de articolul 125 aliniat 2 din Constituție potrivit căruia procurorul general poate fi demis în condițiile legii pentru motive obiective.

Decizia Curții mai arată necesitatea stabilirii prin lege, de către Parlament, a criteriilor de evaluare a performanțelor procurorului general.

Stoianoglo a fost demis din funcție la 26 septembrie, după doi ani de suspendare. Președinta Maia Sandu a semnat decretul cu privire la demisia lui la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) înaintată încă în mai 2022.

CSP a propus ca procurorul general să fie demis după ce o comisie specială i-a evaluat performanțele și i-a dat calificativul „nesatisfăcător”.

În octombrie curent, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a stabilit că autoritățile moldovene i-au încălcat drepturile lui Alexandr Stoianoglo atunci când l-au suspendat din funcția de procuror general, în 2021. El urmează să primească de la stat 3.600 de euro pentru prejudiciul moral.

CEDO urmează să se expună și pe o altă plângere depusă de Stoianoglo, cu privire la legalitatea reținerii lui.

XS
SM
MD
LG