Linkuri accesibilitate

În esență… | Unde a ajuns reforma justiției pe drumul Republicii Moldova spre negocierile de aderare


Ilie Chirtoacă, președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, în redacția Europei Libere de la Chișinău
Ilie Chirtoacă, președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, în redacția Europei Libere de la Chișinău

La mai bine de două luni până la decizia Bruxelles-ului privind perspectiva deschiderii negocierilor de aderare a R. Moldova la UE, angajamentele pe justiție, 6 din cele 9 asumate, au fost îndeplinite în proporție de până la 80%, a spus Ilie Chirtoacă, președintele Centrului de Resurse Juridice.

Unde a ajuns reforma justiției pe drumul Republicii Moldova spre negocierile de aderare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:41:54 0:00

Invitat al podcastului Europei Libere „În esență...”, Ilie Chirtoacă, a vorbit despre provocările și riscurile în procesul de reformare a justiției, despre evaluările „anevoioase” pentru noile componențe ale instituțiilor de autoadministrare a justiției.

Președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova a spus că, în perspectiva unei decizii favorabile pentru deschiderea negocierilor de aderare, R. Moldova va avea de realizat și mai multe angajamente.

„Comisia [Europeană] nu se va opri aici, chiar dacă lansăm perioada negocierilor, acolo deja urmează 35 de capitole în care R. Moldova va avea de făcut teme pentru acasă, inclusiv în domeniul justiției. Munca abia începe”, a spus Ilie Chirtoacă.

În contextul reformării justiției moldovene per ansamblu, expertul a spus că R. Moldova este abia la început de cale și că: „nu știu dacă vedem lumina de la capătul tunelului, probabil suntem [încă] în drum.”

Alte chestiuni discutate în podcast:

  • Care sunt cele mai importante progrese și rateuri în reforma justiției?
  • Care sunt modificările cadrului legal despre care ar trebuie să știe, în primul rând, cetățeanul obișnuit?
  • Cât de mult a „derutat” sistemul de justiție avalanșa de modificări la diverse legi?
  • Cât de mulțumitoare poate fi reforma sub aspectul evaluării extraordinare pentru Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurorilor?
  • Cât de mult a șifonat imaginea, percepția despre evaluările din sistem accederea unei persoane în CSM, care anterior a fost subiectul unei investigații penale?
  • Cât de mult ar putea aduce atingere sistemului de procuratură plecarea în masă a procurorilor care nu sunt de acord cu „loteria” evaluării?
  • Cum vrea guvernarea să-i convingă pe magistrați și procurori să fie onești, incoruptibili de vreme ce retribuțiile lor nu fac față realității de peste geam?
  • Cât de onești sunt unii față de alții principalii actori implicați în reformă –guvernarea și cei din sistem?
  • Ce urmează după demiterea lui Alexandr Stoianoglo din funcția de procuror general? De ce președinta Sandu s-a gândit atât de mult pentru a lua o decizie pe cazul Stoianoglo?
  • Cât de probabil este ca demiterea lui Alexandr Stoianoglo să genereze o posibilă hotărâre de condamnare a R. Moldova la CtEDO?
  • Cum ar putea arăta sistemul de justiție din R. Moldova peste cinci ani?

Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în fiecare zi de luni; „Dincolo de Știri”, în fiecare zi de vineri, și „Laboratorul Social” – în fiecare a doua marți, adică o dată la două săptămâni, și podcastul cu informații și analize la zi – „Pe agendă”.
  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG