De ce nu anunță ANRE noul tarif la gaze pe decembrie?

Care este tariful la gaze pentru luna decembrie și anul viitor? Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a promis că o să-l anunțe până pe 30 noiembrie, dar de atunci au trecut opt zile, iar tariful lipsește. Pentru luna noiembrie, acesta a fost mărit provizoriu de două ori și jumătate pentru a acoperi noul preț de achiziție a gazelor de la concernul rus Gazprom și cheltuielile de transport. De ce întârzie stabilirea tarifului definitiv și din ce se va mai compune acesta? Va include diferența dintre prețul de achiziție a gazelor și tariful achitat de consumatori pe parcursul anului curent, diferență care ar trebuie recuperată cumva? Va include cele 74 de milioane de dolari supra-cheltuieli pentru luna octombrie plătite din buget?

Your browser doesn’t support HTML5

De ce nu anunță ANRE noul tarif la gaze pe decembrie?

Un anunț al Agenției Naționale pentru Reglementări în Energetică (ANRE) sugera, luna trecută, că tariful anual va fi anunțat până la sfârșit de noiembrie, că el va viza și luna decembrie și că acesta ar putea fi cu cel puțin doi lei mai mic față de cel din noiembrie – mai exact de 8 lei și 88 de bani față de 11 lei, cât calculase prima dată ANRE.

Dar șefa serviciului comunicare al agenției, Galina Sanduța, ne-a spus azi - la câteva săptămâni de la acel anunț– că reglementatorul nu este gata totuși deocamdată să anunțe tariful definitiv:

ANRE a solicitat SA Moldovagaz să prezinte informații și calcule suplimentare

„În prezent, ANRE este în proces de examinare a tuturor informațiilor relevante la subiectul dat, în strictă conformitate cu metodologia de calculare a prețurilor reglementare la gazele naturale. În scopul evaluării corecte a datelor, ANRE a solicitat SA Moldovagaz să prezinte informații și calcule suplimentare privind liniile de cheltuieli și evoluția prețului de achiziție a gazelor în 2022 pentru verificare. După respectarea tuturor procedurilor privind transparența procesului decizional și finalizarea consultărilor publice ANRE va anunța în termeni legali data ședinței publice pentru adoptarea deciziei finale.”

Anunțul despre tariful de aproape 9 lei în loc de 11 a fost făcut de ANRE într-o perioadă în care R. Moldova se mai afla în stare de urgență energetică, astfel o explicație a agenției e că, constrâns de acel regim special, regulatorul a fost nevoit atunci să furnizeze o variantă nedefinitivată de tarif, chiar cu riscul de a greși, dar pe care o poate calcula mai pe îndelete acum, când starea de urgență a expirat.

### Vezi și... ### Guvernul PAS vrea să organizeze o licitație deschisă, anul viitor, pentru electricitate

Dar reacționând la intenția anunțată de ANRE de a reduce tariful, șeful MoldovaGaz, Vadim Ceban, a spus imediat că aceasta ar fi nejustificată și că, dacă se va întâmpla, tariful va trebui să crească mult mai mult din ianuarie. La scurt timp, un director al ANRE, Ștefan Creangă, tocmai el și responsabilul din agenție pentru calculele legate de tariful la gaze, și-a dat, fără a-și explica motivele, demisia.

A urmat apoi o declarație a vice-premierului responsabil de domeniu, Andrei Spînu, el și responsabilul guvernamental care a negociat în octombrie cu Gazprom-ul, care a părut să nu fie nici el de acord cu reducerea semnalată de agenție, ceea ce îl face pe jurnalistul Ion Preașcă, redactor-șef al publicației cu profil economic mold-streat.com, să admită că motivul incertitudinii îndelungate din jurul tarifului la gaze nu se rezumă, cel mai probabil, la ipoteza expirării stării de urgență:

### Vezi și... ### Natalia Gavriliță cere adoptarea amendamentelor pentru a evita sistarea livrării de gaze de către Gazprom

„A existat o mică bâlbâială, dar eu îi înțeleg logica: dacă se stabilea de la 1 decembrie tariful în baza calculelor ANRE fără includerea devierilor cerute de Moldovagaz și se lua după prețul mediu anula din 2021, se intra din nou în spirala neplăților față de Gazprom. Ar fi putut urma probleme cu Gazprom, care ar fi putut să ceară plata în avans sau să reducă livrările. Plauzibilă mi se pare și versiunea că, dacă s-ar menține prețul acesta înalt la gaze, de 450 de dolari, practic de la Anul Nou ar fi trebuit să crească tariful și mai mult, adică după o reducere la 8 lei să crească la 13-14 lei. Deci, se crea o situație care putea genera nemulțumiri din partea populației, dar și dificultăți în raporturile cu Gazprom”, ne-a spus Ion Preașcă, jurnalistul de la mold-streat.com.

Iată, însă, cum își explica dezacordul cu intenția ANRE-ului de a reduce tariful începând din decembrie vice-premierul Andrei Spînu:

“Acest calcul bazat doar pe anul 2021 creează iarăși o problemă de plată pentru Moldovagaz: va încasa mai puțin în lunile noiembrie-decembrie și iarăși se va crea o gaură pe care nu o va putea achita. În plus, asta nu înseamnă că în ianuarie nu va crește tariful. Dacă acum se aplică un tarif mai mic, în ianuarie, cu toate aceste devieri financiare, vom avea un tarif nu de 11 lei, dar, să zicem, de 13-14 lei”, a spus Spînu săptămâna trecută, abordând subiectul într-o emisiune televizată.