Linkuri accesibilitate

Gazprom a prelungit cu două zile scadența plății pentru consumul de gaze din R. Moldova


Concernul rus de stat Gazprom a prelungit cu două zile, până la 26 noiembrie, termenul de plată pentru consumul curent de gaze al R. Moldova, a anunțat vicepremierul Andrei Spînu.

„Tocmai am primit răspunsul Gazprom la solicitarea mea de a extinde termenul de plată pentru consumul curent de gaze (...).Guvernul Republicii Moldova a luat toate măsurile necesare pentru ca vineri datoria acumulată pentru luna octombrie-noiembrie să fie achitată”, a scris Spînu într-o postare pe Facebook, în după-amiaza de 24 noiembrie.

Cu două zile mai devreme, Gazprom a spus că va sista livrările către R. Moldova dacă nu-și primește banii în decurs de 48 de ore. Guvernul moldovean spune că vrea să transfere întreprinderii Moldovagaz 1,4 miliarde de lei din buget pentru achitarea de urgență a consumului din luna octombrie și a unui avans pentru luna noiembrie. Banii urmează a fi virați prin compania de stat Energocom, printr-o schemă care mai presupune stingerea unei datorii a altei întreprinderi de stat, Termoelectrica, față de Moldovagaz.

Dar mai este nevoie ca parlamentul să-și dea votul final, așteptat joi, pentru un amendament legislativ adoptat deocamdată în prima lectură. Datoria de 74 de milioane de dolari s-a format din cauza diferenței mari dintre prețul record la care s-au importat gaze în luna octombrie și tariful intern. Tariful intern a fost majorat deocamdată numai pentru luna noiembrie, iar Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a spus că va decide mai târziu asupra unui tarif definitiv. Nu este limpede ce se va întâmpla cu diferența dintre prețul de import și tariful intern de până în noiembrie.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG